Hulpaanbod

Behandelgroepen (24-uurs)

12 - 18 jr

Soms gaat het niet zo goed met een jongere. De problemen zijn groot en geven teveel spanning voor de jongere en de omgeving. De behandelgroep biedt dan uitkomst. Op de behandelgroep ervaart een jongere rust, veiligheid en stabiliteit. De jongere kan zich focussen op de behandeling, net als ouders of andere belangrijke mensen in de omgeving. Samen kijken we wat er nodig is en welk vervolg passend is, zodat iedereen na een tijdje weer met elkaar verder kan.

Wat is een 24-uurs behandelgroep?

Jongeren die op de behandelgroep verblijven krijgen individuele behandeling en ondersteuning. Bijvoorbeeld bij het omgaan met emoties of het verwerken van vervelende dingen die zijn gebeurd. Op de groep kunnen ze zich focussen op de behandeling en krijgen ze de gelegenheid om te oefenen met gedrag en nieuw geleerde vaardigheden. Daarnaast richt de behandelgroep zich op het behouden van en vergroten van de dingen die al goed gaan. Thuis wordt de strijd en de spanning verminderd, ouders worden actief betrokken bij de behandeling. Verblijf op de groep zorgt vaak voor ruimte bij zowel de jongere als de ouders: om problemen een plekje te geven of om na te denken over hoe het verder moet.

Veel voorkomende problemen

  • Spanningen in het gezin
  • Jongeren met psychosociale, psychische of psychiatrische problemen
  • Behandeling in de thuissituatie niet mogelijk

Hoe werkt de behandelgroep?

Elker wil kinderen en jongeren zoveel mogelijk in de thuissituatie helpen. Soms lukt dat niet, de behandelgroep kan dan een tijdelijke oplossing zijn. Ons doel is altijd om behandeling thuis weer mogelijk te maken. We hebben meerdere behandelgroepen, op elke groep wordt dezelfde behandeling geboden. De behandeling wordt geboden op maat en bestaat uit zowel groeps- als individuele momenten. Ouders gaan aan de slag met de systeembehandelaar. Daarnaast worden jongeren begeleidt in de dagelijkse gang van zaken. 

Verwijzing

Het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of professionals van Centrum Jeugd en Gezin kunnen kinderen verwijzen naar de 24-uurs behandelgroep. Intensief samenwerken met de betrokken verwijzer tijdens het behandeltraject vinden we belangrijk.

Ga naar het volledige aanbod