Print pagina

Jij plus wij samen op weg naar jouw zelfstandigheid

Vanaf je 18e verjaardag ben je ineens wettelijk volwassen en moet je alles zelf regelen. Je maakt bijvoorbeeld keuzes over je school en werk, je bent verantwoordelijk voor je financiën en je zoekt wellicht een eigen plek om te wonen. Vind je het prettig om daarin begeleiding te krijgen? Dan zet 18Plus een extra stap voor je.

Wat doen we?

Bij 18Plus begeleiden we jongvolwassenen die psychosociale, psychische of psychiatrische problemen hebben (gehad), maar daar nu redelijk tot goed mee om kunnen gaan. Of je hebt problemen met bijvoorbeeld huisvesting, verslavingsproblemen, dagindeling of werk. Samen met jou kijken we hoe we jou het beste kunnen begeleiden. Zo weet je zeker dat je de begeleiding krijgt die jou écht helpt en die je prettig vindt.

Vind je het bijvoorbeeld fijn dat er één keer in de week iemand langskomt om even mee te kijken met bankzaken of met het plannen van de week? Of heb je behoefte aan het aanbrengen van wat meer structuur in je leven? Samen werken we eraan dat je je zelfstandig kunt redden.

Voor wie zijn we er?

Als je 18 jaar wordt, kan er veel voor je veranderen. Om ervoor te zorgen dat deze overgang naar volwassenheid goed verloopt kun je al op je 17e bij ons terecht. Vervolgens kun je rekenen op persoonlijke begeleiding die aansluit op jouw situatie.

  • Het zou kunnen dat je sinds kort op jezelf bent gaan wonen. Wij begeleiden je waar nodig, zodat je uiteindelijk volledig zelfstandig op je eigen plek kunt wonen.
  • Ook wanneer je al langer op jezelf woont, kan het zijn dat vanaf je 18e verjaardag ineens begeleiding wegvalt terwijl je daar nog wel behoefte aan hebt. Ook dan staat 18Plus voor je klaar.
  • Of misschien heb je al eens eerder geprobeerd om zelfstandig te wonen, maar lukte dit niet. Wanneer je opnieuw de stap wilt zetten naar zelfstandigheid, dan begeleiden wij je daarbij.

Wij hebben een breed aanbod aan begeleidingsmogelijkheden, maar wel altijd op maat gemaakt voor jou! We gaan uit van je eigen kracht en kijken naar wat je wel kunt.

Wat doen we nog meer?

Naast individuele begeleiding hebben wij ook allerlei projecten waaraan je kunt deelnemen.

  • Je kunt als vrijwilliger aan het werk bij Handmade Hopes, een professionele winkel met werkplaats in het centrum van Groningen. Hier structureer je niet alleen je dag, maar kun je ook nog op allerlei gebieden je talenten ontwikkelen als webdesigner, creatieve duizendpoot, boekhouder, communicatiemedewerker of een van de andere functies.
  • Bij ons Fiets Project aan de Haydnlaan in Groningen leren wij je hoe je een fiets kunt repareren/opknappen. Ook geven wij er cursussen bandenplakken.
  • Iedere week organiseren wij op dinsdag een ‘Eat en Meet’ aan de Javalaan in Groningen. Hier kun je terecht om een hap mee te eten, maar je kunt ook vanaf drie uur ’s middags meehelpen met boodschappen halen, koken, afruimen en afwassen. Help je mee, dan eet je gratis. Anders betaal je slechts €3,-. Bij ‘Eat en Meet’ ontmoet je nieuwe mensen en doe je extra kennis op die je zelf in je keuken kunt gebruiken.
  • Je kunt ook helpen bij het Moeder-kind project. Dit is een ruimte waar goederen worden verzameld voor ouders die zelf iets minder te besteden hebben. Iedere woensdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur kun je hier terecht om te helpen.

Woonbewijs

Het woonbewijs is een checklist aan vaardigheden die je zou moeten kunnen beheersen wil je helemaal zelfstandig wonen. De checklist geeft je ook handvatten voor doelen waar je nog aan wilt gaan werken.  Als je de vaardigheden op de checklist hebt behaald dan ontvang je een woonbewijs. Het woonbewijs zegt dat je alle vaardigheden bezit om zelfstandig te kunnen gaan wonen. Het woonbewijs is tot stand gekomen met een aantal grote woningcorporaties. Tijdens een proefwoon-traject zal er door de woningbouw gevraagd worden of je, je woonbewijs behaald hebt.  

Download Woonbewijs met kinderen.pdf

Download Woonbewijs zonder kinderen.pdf

WAD

Woon je in de gemeente Appingedam of Delfzijl, wil je zelfstandig gaan wonen en al je zaken zelfstandig regelen? Maar heb je daar eerst nog wat ondersteuning bij nodig? Dan hebben we WAD voor je! WAD staat voor ‘Wonen Appingedam Delfzijl’. Je gaat samen met de begeleiding op zoek naar een passende woning. Vervolgens krijg je hulp hoe je deze moet onderhouden, hoe je moet omgaan met geld, hoe je je vrije tijd goed kan invullen, enzovoorts. Samen met jou maken we afspraken over waar je na zes maanden wilt staan (mail voor contact naar w.kooi@elker.nl ). Het project is ook voor jongeren uit Loppersum.

Stadskanaal

18Plus is ook mogelijk in Stadskanaal. We werken daar samen met Welstad. Als je denkt dat dit wat voor je is, neem dan contact op! Hieronder vind je de contactgegevens. Je kunt aangeven dat je belt voor woonbegeleiding in Stadskanaal.  Of stuur een mail naar w.kooi@elker.nl  of  d.vanderscheer@elker.nl.

18Plus, dat is jij plus wij!

Hoe bereik je ons?

Als alles soepel loopt, is dat helemaal fantastisch. Maar als het even wat minder met je gaat, kun je terecht bij 18Plus. We begeleiden je waar mogelijk en waar jij dat wilt. Wij zijn telefonisch goed bereikbaar. Meer weten over hoe jij je kunt aanmelden? Bel het gratis nummer: 0800-elkerhulp (0800-355374857) of naar 050-5239494.