Nieuws

Internationale dag van de rechten van het kind; het verhaal van Jasper

18 nov 2019

Het is woensdagmiddag, tijd voor de eerste KIES-bijeenkomst. Acht kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar zitten vol verwachting naar ons te kijken. Sommige kinderen vinden het erg spannend, anderen geven aan dat ze niet konden wachten om hun verhaal te mogen vertellen. Zo ook Jasper (8). Hij praat makkelijk en wil graag zijn verhaal delen met de groep.

Jasper begint te vertellen. ''Mijn papa schopt en knijpt mij als ik stout geweest ben.'' De andere kinderen kijken hem verbaasd aan.

Wij worden als KIES-coaches direct alert en gaan het gesprek individueel met Jasper aan tijdens een tekenopdracht. Ook wordt de gedragswetenschapper betrokken voor overleg. Wanneer Jasper deze verhalen blijft vertellen worden de ouders gebeld. Moeder is opgelucht dat eindelijk iemand actie onderneemt, vader ontkent in eerste instantie. De verwijzer van het CJG wordt betrokken en in overleg met ouders wordt het ook besproken met de gezinshulp die al in het gezin aan de slag is.

Tijdens KIES bespreken we het onderwerp regelmatig met Jasper en de groep. Wat kun je doen als iemand iets doet wat je niet wil? Middels een ‘boter, kaas en eieren spel’ bedenken kinderen samen oplossingen. We zien dat Jasper blij is met alle ideeën van de groep en dat het hem sterker maakt. Bij een van de laatste bijeenkomsten vertelt Jasper dat het beetje bij beetje beter gaat thuis. Met name het idee om het aan iemand te vertellen brengt hem op ideeën. Zijn plan is om het aan de hulpverlener bij papa thuis te vertellen.

De hulpverlener heeft meteen actie ondernomen na de verhalen van Jasper. Zij zijn met vader in gesprek gedaan en hebben hem geholpen zijn woede en boosheid onder controle te krijgen. En dat heeft geholpen. Jaspers vader is minder boos en het lukt hem eindelijk om ‘s avonds beter in slaap te vallen.

Ze zijn er nog niet, maar samen gaan ze zeker de goede kant op.