Hulpaanbod

Speltherapie

3 - 14 jr

Op locatie

Allerlei problemen kunnen ervoor zorgen dat een kind zich niet goed kan ontwikkelen. En soms is het niet duidelijk wat hem of haar dwarszit. Speltherapie van Elker kan dan helpen. Want de manier waarop een kind speelt, vertelt veel over wat er in hem of haar omgaat. Daarnaast helpt speltherapie kinderen om spelenderwijs met hun problemen om te gaan.

Wat is speltherapie?

Tijdens speltherapie worden kinderen gevolgd in hun spel. Dit gebeurt in onze spelkamer. Van verkleedkleren tot knutselmateriaal: hier kan het kind met allerlei speelgoed spelen. Een speltherapeut speelt mee en kijkt mee. De therapeut probeert in beeld te krijgen welke problemen het kind ondervindt en hoe het kind geholpen kan worden. Goede samenwerking met de ouder is belangrijk tijdens deze therapie. Zo helpt onze ouderbegeleider de ouder om in de opvoeding om te gaan met de problemen die het kind ervaart.

  • Gedragsproblemen van kinderen
  • Ontwikkelingsproblemen

Hoe werkt speltherapie?

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact met de ouder op. We maken alvast een eerste afspraak en geven meer informatie over de therapie.

Werkwijze

  1. De speltherapeut bespreekt samen met de ouder aan welke doelen we gaan werken. Na een aantal spelobservaties stelt de therapeut een behandelplan op.

  2. Het kind komt elke week op een vast tijdstip spelen. Dit duurt ongeveer drie kwartier. Ouders kunnen ook betrokken worden bij het spel van hun kind. Dit gebeurt in overleg. Gemiddeld duurt de speltherapie een jaar. Ouders hebben regelmatig contact met de speltherapeut over de voortgang. Daarnaast hebben ouders gesprekken met de ouderbegeleider.

  3. In een eindgesprek bespreken we met elkaar wat heeft gewerkt, hoe we verder gaan en wat het kind daarbij nodig heeft.

Aanmelden

Kinderen kunnen naar deze therapie verwezen worden door het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of een professional van Centrum Jeugd en Gezin.

Ga naar het volledige aanbod