Hulpaanbod

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen (training)

Op locatie

Geweld, misbruik of een uithuisplaatsing: een traumatische ervaring heeft vaak grote impact op het leven van een (pleeg)kind. Dit vraagt om extra aandacht in de opvoeding. Want hoe kun je als (pleeg)ouder omgaan met de emoties en het gedrag van je kind? Elker biedt een training voor ouders die voorbereidt op en helpt bij de opvoeding van getraumatiseerde kinderen.

Wat is de training zorgen voor getraumatiseerde kinderen?

Tijdens deze groepstraining doen deelnemers kennis en vaardigheden op die helpen bij de opvoeding van een getraumatiseerde (pleeg)kind. Dit doen we aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Dankzij de training verbetert de communicatie met het kind. Ook leren (pleeg)ouders hoe je minder stress kunt hebben van het opvoeden van een getraumatiseerd kind. Ouders zijn hierdoor beter voorbereid om een kind te helpen omgaan met de gevolgen van een trauma.

Veel voorkomende problemen

  • Trauma door geweld
  • Trauma door misbruik
  • Trauma door uithuisplaatsing

Hoe werkt de training

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact op met de (pleeg)ouder(s). We maken alvast een eerste afspraak en geven meer informatie over de training.

Aan de groepstraining nemen maximaal twaalf (pleeg)ouders deel. De training wordt geleid door twee trainers die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kinderen met een (complex) trauma. Ouders krijgen niet alleen uitleg over trauma’s, ze gaan ook aan de slag met praktijkvoorbeelden en oefeningen. De training bestaat uit acht bijeenkomsten.

Voor wie is deze training

Deze training is er voor ouders, opvoeders en begeleiders van (pleeg)kinderen die getraumatiseerd zijn door bijvoorbeeld geweld, misbruik of een uithuisplaatsing.

Aanmelden

Om voor deze training in aanmerking te komen, is een doorverwijzing nodig van het Centrum voor Jeugd en Gezin, het lokale wijkteam, huisarts of Jeugdbescherming Noord.

Ga naar het volledige aanbod