Activiteiten

Algemene vragen

050-5239500

Refereerbijeenkomst thema: depressie bij kinderen en adolescenten

Depressieve stoornissen komen ook voor bij kinderen en adolescenten, weliswaar minder vaak dan angststoornissen, maar het is een niet te onderschatten stoornis. In de presentatie van de klachten speelt de leeftijd ook een rol wat problemen in de diagnostiek kan geven. In de bijeenkomst komen diverse facetten van de depressieve stoornissen aan bod:

  • Allereerst wat is een depressie, hoe onderscheid je het en wat is een normale stemmingswisseling (Dr. Marieke Schuppert, kinder- en jeugdpsychiater, Accare)
  • Vervolgens komt het gebruik van medicatie aan de orde, een onderwerp dat altijd veel vragen en ook wel commotie oproept als het gaat over antidepressiva. Werken ze wel en is het veilig(Sharon van Wijk, kinder- en jeugdpsychiater, Accare)
  • En als we medicatie geven hoe zorgen we dan voor een goede monitoring van de medicatie, zeker als het gaat om de bijwerkingen? (Dr. Hans Mulder, ziekenhuisapotheker Wilhelmina Ziekenhuis Assen)
  • Psychologische behandelmethoden spelen een grote rol in de behandeling van depressieve stoornissen, hoe effectief zijn ze en wanneer wel en niet? Wat levert running op als resultaat en wanneer wel en niet? (Dr. Maaike Nauta, GZ psycholoog, Accare)
  • Behandeling met chronotherapie is vaak onderbelicht, maar kan erg belangrijk zijn in de behandeling. In de lezingen meer tekst en uitleg over deze minder bekende behandelvorm (Dr. Marijke C.M. Gordijn, chronobioloog)
  • De bijeenkomst start met een promopitch. Deze is niet gekoppeld aan het thema en gaat over het onderzoek naar Psychosociale ADHD Interventies (PAINT-studies)  (Rianne Hornstra, promovenda consortium ADHD ZonMw en Anouck Staff, promovenda Vrije Universiteit Amsterdam)

Lees hier meer.