Nieuws

Dag van de scheiding

13 sep 2019

Vandaag is het de dag van de scheiding. Ook Elker biedt hulp aan gescheiden ouders en kinderen. Sylvia, bemiddelaar Ouderschap Na Scheiding van Elker vertelt over haar werk.

Respect voor gescheiden ouders die goed kunnen communiceren

"Als bemiddelaar bij Ouderschap Na Scheiding kom je velerlei situaties en verhalen tegen, in principe is geen enkele situatie gelijk aan een andere. Uiteraard zijn er overeenkomsten, namelijk er is sprake van een verbroken relatie, er zijn kinderen in beeld en er is sprake van stress, verdriet en boosheid.

Toen ik het werk net deed, schrok ik toch van de hoeveelheid spanning die er tussen ouders kon zijn en de stress die ‘het scheiden’ met zich meebrengt op alle gebieden; zorg voor de kinderen, huisvesting, financiën, rol en taakverdeling en een toekomst die ‘ineens’ geheel onduidelijk is.

Als beginnend bemiddelaar had ik moeite met de stress en emoties en, regelmatig zichtbare, wanhoop van de ouders in de gesprekskamer. Ik dacht daarom dat men, naast de methodiek, gebaat zou zijn bij tips en adviezen, in de hoop dat zij een en ander zo snél mogelijk weer op de rit zouden hebben en hun leven, nu als collega-ouders, weer zouden kunnen oppakken. Ik zat dan ook op het puntje van mijn stoel om ouders gevraagd en ongevraagd van allerlei praktische adviezen te voorzien.

Nu enkele jaren later kijk ik met meer rust naar de ouders in de gesprekskamer, en heb ik meer oog voor het vele wat er speelt! Nog steeds pijn, verdriet, rouw, zorg(en), angst bij alle gezinsleden én allerlei praktische regelzaken. En besef ik mij steeds weer dat ouders juist in periode van crisis en kampen met een soort van ‘overspannen brein’ (hoeveel kan een mens verdragen, denk ik weleens), gevraagd wordt om velerlei belangrijke besluiten te nemen."

Erkenning voor gescheiden ouders


"Vanuit ONS ondersteunen wij ouders met behulp van een hiervoor ontwikkelde methodiek om te komen tot een vorm van collega-ouderschap, met als doel onbelast contact voor de kinderen met beide ouders. Met vele jaren ervaring kan ik de werkzaamheid van deze methodiek beamen, hoewel ik moet erkennen dat dit niet in alle situaties het geval is, gaan er ook ouders de deur uit met een werkend ouderschapsplan en goed contact. Waar de methodiek en de gesprekken in de kamer minder ruimte voor biedt (of wat ik te weinig heb opgepakt) is het geven van erkenning aan ouders voor de energie die het hen moet kosten om die gesprekken met elkaar aan te gaan en een plan uit te werken die voor de kinderen en voor hen goed is, dit mét alle eerdergenoemde emoties en belemmeringen.

Dus bij deze; respect en lof aan alle gescheiden ouders die zich blijvend inzetten in en buiten de gesprekskamers om samen toe te werken naar een samenwerkingsvorm waarin jullie kinderen ontspannen van links naar rechts en weer terug kunnen."