Bedankbrief van ouders: daar doen we het voor!

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Bedankbrief van ouders: daar doen we het voor!

Geplaatst op: 07 januari 2016

Dag Adam en Eelco,

Nu, op de laatste dag van 2015, kunnen we  terugkijken op een bijzonder jaar.  Wie had ooit gedacht dat wij te maken zouden krijgen met jeugdzorg?

Daar hebben we nu wel  een andere kijk op.

Bij de opvoeding van Tijn vroegen we ons vaak af of we wel het juiste deden, hem  goede feedback gaven. Waren we niet te “slap” , moesten we hem  niet meer confronteren met de gevolgen van zijn gedrag i.p.v. oplossingen voor hem te bedenken enz.

Toen vorig jaar , na een opbouw in onze bezorgdheid, uiteindelijk Adam de deur binnen kwam waren we alleen maar blij met hulp van buiten. Adam bracht rust, overzicht in een brij van negatief gedrag waardoor Tijn steeds meer problemen tegen kwam op school en in de relatie met ons. Voor ons was het moeilijk prioriteiten te vinden. Alles leek een probleem te zijn geworden. Tijn vond het fijn als Adam kwam , hij kon zijn hart luchten bij een buitenstaander die volkomen te vertrouwen was en het beste met hem voor had.

 

Vanaf het begin was ik , naast bezorgd, heel blij dat Tijn zo duidelijk het signaal had gegeven dat het niet goed ging en hulp accepteerde.

We weten nog goed dat Adam zei: misschien moet Tijn  eerst flink geconfronteerd worden met de gevolgen van zijn gedrag. Het was voor ons zelf heel moeilijk  om een situatie uit de hand te laten lopen door hem de verantwoordelijkheid te laten dragen.

Tijn heeft daar uiteindelijk zelf wel voor gezorgd door te gaan spijbelen. Hij kreeg te maken met consequenties vanuit leerplicht, Halt en school.

Eelco gaf ons een heerlijk gevoel van  optimisme door zich telefonisch aan te bieden als coach van Tijn, met de woorden: Hoi ik ben Tijn  en ik heb het geluk jullie Tijn te mogen begeleiden.

Tijn  had ook in Eelco vertrouwen en we denken dat de begeleiding door Eelco vooral goed is geweest als contact met de buitenwereld.  De begeleiding door Eelco was  gericht op Tijn  en alles wat voor hem van belang was.  Het contact met school  en de mogelijkheid om problemen te bespreken.

Bij Tijn ontstond toen al redelijk snel het gevoel dat jeugdzorg een te zware inzet was. De problemen waren niet zo groot en goed door hem zelf op te lossen vond hij. Ook daar is goed naar geluisterd door een ruime tijd te nemen waarin hij nog wel een beroep kon doen op Eelco zonder de  verplichting van een vaste afspraak.

Dit was voor Tijn een  opluchting , hij heeft sowieso al moeite met  dingen die moeten en beschouwde dit uiteindelijk als niet meer nodig.

Nu hebben we thuis weer een gezellig en blijmoedig kind. Natuurlijk met een aantal opvallende kenmerken maar dat is Tijn.

Door de onderzoeken van OCRN waarbij kenmerken zijn gevonden  die wij altijd hebben gezien bij Tijn, zijn wij ons beter bewust van hoe we met Tijn om zullen moeten gaan.

Dit om hem zo goed mogelijk te helpen alleen verantwoordelijkheid te gaan dragen.

Daarnaast is Tijn iets beter in staat te reflecteren op zijn eigen gedrag.

Wij kunnen nu rustig zeggen:  Tijn nu vertoon je echt een autistisch gedrag of dit is erg impulsief enz. Tijn  is zich meer bewust van zijn gedrag en wat het op kan roepen.

Zo nu en dan kan hij pittig uitspatten  maar we houden ons dan altijd aan de afspraak van Adam: eerst 10 minuten afkoelen en dan overleg. Dit werkt.

In de herfstvakantie heeft hij op een dinsdag de knop omgezet wat betreft het liegen en we moeten idd constateren dat hij veel eerlijker is geworden.

Van ons krijgt hij veel meer vrijheid en daar gaat hij heel redelijk mee om.

Vlak voor de vakantie werden we door school gebeld omdat ze zagen dat zijn gedrag wat terugviel en na de vakantie hebben we een afspraak met de mentor en de zorg coördinator om te voorkomen dat er weer meer onrust ontstaan gaat. Tijn weet grotendeels  te vertellen wat zijn rol is maar er zal toch ook altijd een deel zijn waarin hij niet in staat is om te gaan met feedback. Hij is niet als vanzelfsprekend  in staat zijn eigen rol objectief te zien. Het is eigenlijk al knap van hem dat hij kan vertellen wat school vermoedelijk als onrustbron ziet. Niet dat hij het daar mee eens is hoor!

Tijn blijft Tijn, eigenzinnig en autonoom.

Het was de bedoeling om jullie aan het eind van 2015 in een paar regels nogmaals te laten weten  hoe belangrijk de interventie en jullie rol is geweest voor ons.

Dat is niet gelukt, het is weer een heel verhaal geworden.

Hartelijke groeten en een gezond en vrolijk 2016 gewenst,

Bram en Annemarie