Als pleegouder lever je een belangrijke bijdrage aan de toekomst van een kind

Een rugzak vol verhalen, column van een pleegvader

Vier seizoenen op één dag

Zomaar een pleeggezin…zomaar een dag. Het regent buiten. Na de lange zomer nu echt een donker uur met veel regen en wind! 

Zo vaak horen wij mensen (ook vrienden en familieleden) tegen ons als pleegouders zeggen, “dat wat jullie doen, wat goed zeg, dat zouden wij ook wel willen, maar ja, bla bla bla……” En dan komen de excuses. Nou, ten eerste, het is niet om trots op te zijn wat we doen. Wel dankbaar en dat zijn we zeker! Dat wij de mogelijkheden hebben en mogen inzetten. En niet wij als (pleeg) ouders, maar juist, wij als (pleeg)gezin. Zelfs onze huisdieren horen daarbij!

Het verrijkt ons leven. Een zinvolle manier dat veel waarde toevoegt. Maar wel een waarde die niet te meten is. In pleegzorgland is het nooit herfst, winter, lente of zomer. Of juist misschien altijd wel. Soms zelfs wel vier seizoenen op één dag, ja echt, het komt voor! Dat maakt het juist zo uitdagend en leuk.

De samenwerking, het team om ons pleegkind heen. Dat wij, als gezin, een schakel mogen zijn in het leven van ons pleegkind. Elke zonnige dag maar weer. Ook op de donkere dagen. In ons gezin is ook de motto: “’t komt aal goud!” Naar buiten kijkend, zie ik de zon door het dikke wolkendek komen.

Vanuit de radio, klinkt het lied “’t Het nog nooit, nog nooit zo donker west of ‘t wer altied wel weer licht!