De verhalen van Elker

Streetfit, Esther vertelt

Voetbaltoernooi streetfit, Esther vertelt

Onlangs bezocht onze teamleider Esther de Bruijne het voetbaltoernooi Streetfit. Dit is een toernooi dat met regelmaat gespeeld wordt met meerdere teams vanuit meerdere organisaties. Esther klom in de pen en vertelt graag waarom dit toernooi zo mooi én belangrijk is!

"Ik ben aan het kijken bij het voetbaltoernooi Streetfit waar Elker aan meedoet. Meerdere zorgorganisaties met ieder een team spelen om de paar weken een toernooi. Dit keer hebben we zelfs 2 teams! Team Stad en Team Regio. We hebben bij elkaar circa 16 jongeren op de been gekregen, plus een aantal begeleiders die meevoetballen, maar ook klaar staan voor steun, water en het uitdelen van power-repen. Sommige jongeren kennen elkaar, sommigen niet. Maar vandaag zijn ze 1 team. 1 Elker team. In de paarse tenues gaan ze de voetbalstrijd aan. Een gemoedelijke sfeer. Soms is het even grimmig, maar wel altijd sportief. Soms is voetbal ook emotie en verliezen is nooit leuk. Maar ook dat pakken we met elkaar op. De teams steunen elkaar en helpen elkaar. Sam* komt op me aflopen. Een vrolijke jongen, guitige uitstraling, enthousiast. Hij was zo blij met een plek bij Elker. 'He, zeg ik, wat leuk je hier te zien. Kan je een beetje voetballen?' 'Jazeker, ik kan best goed voetballen', zegt hij met gepaste trots. 'Vroeger zat ik ook op voetbal.' Hij trekt z’n broekje recht, want hij moet het veld in. Hij rent de benen uit z’n lijf. Af en toe kijkt hij even of ik wel kijk. Ja Sam, ik kijk echt!

Suzan staat in de goal, ze staat enorm haar mannetje in het verder door jongens gedomineerde elftal. Ze schreeuwt, valt, bokst en zet zich voor de volle 100% in. Achteraf is ze moe. ‘he, zeg ik, ''je moet ook wel trainen he, anders hou je geen wedstrijdjes vol’. 'Nee, zegt ze, trainen vind ik niet leuk. Wedstrijdjes spelen wel.'

Thomas is boos. Hij vindt de scheids partijdig. 'Ja, want die ene vent botst tegen mij aan en dan laat hij doorspelen en dan geef ik daarna een heel klein duwtje en dan fluit hij. Waardeloos', sputtert hij boos verder. Hij moet even afkoelen langs de lijn. Lang duurt dat niet want een medespeler wil wisselen. Hij wil er gelukkig dolgraag graag weer in. Rotscheids of niet, er moet gespeeld worden. En we winnen! De beslissende pot wordt tussen beide Elker teams gespeeld. Een nipte 2-1 overwinning voor Elker Regio maakt van dit team de kampioen. Team Elker Regio wordt 1e. Een topprestatie! De jongeren gaan trots en voldaan mèt rooie koppen en vermoeide benen, maar met een vette beker met elkaar richting hun huizen.

Sport verbroedert. Ik ben zo trots op team Elker!"

*de namen zijn gefingeerd en de jongeren onherkenbaar gemaakt, maar de grote glimlach klopt wel!