De verhalen van Elker

Corrie van Spoedhulp vertelt

Vak apart om uit huis plaatsen te voorkomen

“Ouders zeggen dat wel vaak: het gaat niet meer, ze moet uit huis. Maar eigenlijk zeggen ze: help ons, help mij. En dat is echt heel wat anders”   

Collega Corrie werkt bij team Spoedhulp. Omdat dit klinkt alsof ze er dagelijks met een zwaailicht op uit gaat, belden we even met haar. Want ergens wisten we wel, dát is niet het geval. Toch even checken.

Het is wel een vak apart vertelt Corrie met nuchter enthousiasme. Een flinke dosis flexibiliteit is voor de spoedhulpspecialist wel erg handig. Want het is regelmatig zo dat je binnen 24 uur na een aanmelding van een gezin, daar op de bank zit. Dat moet dan ook, want dan kan het zo zijn dat anders een kind uit huis geplaatst moet worden. Om dat te voorkomen, is er ook acuut hulp nodig. En in het begin ruime bereikbaarheid van hulpverlening en geloven in jouw methodiek, de contextuele visie. En zeker oog en oor hebben voor wat ouders, gezinnen op dat moment eigenlijk écht vragen.

“Je werkt altijd in overleg met ouders en systemisch: dus dan kijk je naar alles wat een rol speelt in en om het gezin. Je betrekt bijvoorbeeld school, andere hulpverlening, de woningbouw, grootouders, het héle netwerk”

Uit het verhaal van Corrie blijkt dat je als specialist te werk gaat, maar dan absoluut met de focus op laagdrempeligheid. Of zoals ze het zelf zegt:

“Je moet eigenlijk nergens wat van vinden. In elk geval niet jouw eigen normen en waarden op een gezin plakken. Je moet écht kijken of de omstandigheden gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Die observaties en afspraken komen in je verslag, die helpen om verandering in te zetten.”

Zooitje ongeregeld of advocaat, dat is niet belangrijk

We hebben niet als doel om voorbeeldige gezinnen te maken. Soms heb je gewoon een “Zooitje ongeregeld” zoals Corrie zegt of een “Advocatengezin”, maar die moet je gewoon heel goed ondersteunen en versterken op een manier die bij hen past. Zij leven misschien niet zoals jij het zou doen. Maar dat is niet belangrijk. De ontwikkeling en veiligheid van de kinderen, daar draait het om. We gaan er echt voor om uithuisplaatsing te voorkomen, samen met de gezinnen zelf. Zonder oordeel over cultuur, opleidingsniveau of stadswijk. Want het is niet een specifiek soort gezinnen die bij ons terecht komen. De collega’s van Spoedhulp komen overal.

Kortdurend, specialistisch en intensief

Wat veel van de gezinnen wel gemeen hebben volgens Corrie, is de angst om hun kinderen te verliezen. Dat hulpverlening dat doet, je kind afpakken. En wij zijn er juist om dat te voorkomen. Dat is een mooi doel om in korte tijd, maximaal vier weken, naartoe te werken. Want Spoedhulp bij Elker is een kortdurend intensief specialistisch hulptraject. Binnen een paar weken rond je jouw aandeel af en stap je uit het gezin. De context van de crisis is dan helder en het advies voor vervolgstappen en verdere hulpverlening is gegeven.

Pittige materie én vrijheid in éen baan

Best pittig, dat flexibel beschikbaar zijn? Dat is wel zo, beaamt Corrie. Maar tegelijkertijd biedt dit je ook heel veel vrijheid om te eigen tijd in te delen volgens haar. Sporten in de ochtend of boodschappen doen midden op de dag, dat kan makkelijker dan in een “nine to five” baan. En je doet het niet helemaal in je eentje. Je hebt een team van collega’s met wie je intervisie hebt en samenwerkt. Omdat het een klein team in opbouw is, krijg je nu zeker ook de ruimte om creatief te zijn en te pionieren met elkaar. Daarvoor moet je natuurlijk de juiste tools hebben: de goede methodieken kunnen toepassen en die je stevig eigen maken. We werken met de methodiek Families First en  Ambulante Spoedhulp. Daarvoor biedt Elker je de opleidingen én praktijkbegeleiding.

Pionieren is niet freewheelen

Het is flexibel, je kunt pionieren, maar het is geen freewheelen: het is methodisch en doelgericht werken. Kort en krachtig: een paar weken in een gezin en dan draag je het over. Voor Corrie is dat het mooie: in de dynamiek van de crisis met het gezin kluwen ontwarren, zo goed mogelijke observaties aanleveren voor de best passende vervolghulp. Zodat kinderen thuis kunnen blijven wonen bij hun ouders en met elkaar toekomst kunnen creëren.

“Nieuwe collega’s zijn zeker welkom. We kunnen met elkaar het team vormgeven. We krijgen daarvoor ook de ruimte en er zijn goede randvoorwaarden. Wat dan mooi zou zijn, is dat we een lekker gevarieerd team krijgen aan type mensen. Als het maar een beetje dynamische mensen zijn met zin in nieuwe uitdagingen.”

Dat laatste klinkt cliché. Maar het gaat niet alleen om het samen bouwen aan een team of het hebben van een nieuwe baan. Spoedhulp is een kortdurende specialistische interventie, dus de mensen, ouders en kinderen, met wie je werkt zijn elke paar weken totaal anders. Da betekent dus elke keer een nieuwe uitdaging.  

“Toen ik dit werk net deed, nam ik de telefoon mee naar de douche. Maar dat is dus een beetje overdreven. Dat doe ik nu niet meer hoor. En dat hoeft ook niet.”

Geen zwaailicht, maar wel een toffe, indrukwekkende baan

Geen zwaailicht dus. En ook niet de telefoon mee naar de wc of onder de douche. Dat is maar goed ook. Maar zelfstandig je ‘toko kunnen runnen’ zoals Corrie het zegt dat moet je wel kunnen en willen. Met daarbij een team van collega’s, goede intervisie en een opleidingsaanbod dat je in staat stelt om methodisch en doelgericht jouw specialistische blik en vaardigheden in te zetten voor gezinnen die direct hulp nodig hebben. De juiste hulp op het juiste moment.  Met elkaar, voor elk kind.

We zijn best onder de indruk. Ook zonder dat zwaailicht.

Spoedhulp bij Elker, de baan voor jou? Bel of mail Saar!

Meer weten over Spoedhulp bij Elker? Of ben of ken jij eigenlijk gewoon onze nieuwe collega bij Spoedhulp? Kijk op www.werkenbijelker.nl of mail naar Saar: s.nysingh@elker.nl, bellen kan ook : 06- 2391 1310. Zij hoort graag van jou!