Nieuws

Achmed is zonder familie in Nederland

16 mei 2024

Twee jaar geleden kwam Achmed aan in Nederland. Gevlucht voor de oorlog in zijn vaderland Syrië. Achmed kwam alleen, want zo vertelt hij: 'de reis is moeilijk, je hebt vijftig procent kans om dood te gaan en vijftig procent kans om een goed leven te krijgen.' (bron RTV Noord)

Werken aan je toekomst

Achmed woont bij ons in Groningen. Sinds een paar maanden. Na een zware en ingewikkelde tijd, kan hij vanuit hier een basis leggen voor zijn toekomst in Nederland.

Collega's Lobke, Marieke én Achmed zelf vertellen over het wonen bij Elker in een speciale woongroep voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Deze jongens, gevlucht voor extreem onveilige (oorlogs-)situaties in hun thuisland, hebben een verblijfsstatus. Ze gaan naar school en hebben bijbaantjes. Monopoly en voetbal zijn favoriete bezigheden. En gamen natuurlijk.
Lobke vertelt over het werken met en voor deze jongens. Die geen ouders of andere familie om zich heen hebben, maar elkaar en hun mentoren. Ontwikkelen doe je niet alleen, dat blijkt wel.

Er is een groot tekort aan kleinschalige, huiselijke woonlocaties voor deze jongeren. Waar ze de juiste begeleiding krijgen die hen helpt bij het waarmaken van hun toekomstplannen en - dromen. Marieke schoof aan bij Noord Vandaag om daarover te praten.

Kijk de uitzending terug en we dagen je uit om geen glimlach op je gezicht te krijgen als Achmed vertelt over de jongens met wie hij woont of over zijn begeleiders. En wie weet woon je later wel in een huis dat Achmed heeft gebouwd. Want dat is zijn droom: huizen en scholen leren bouwen. Over toekomstdromen gesproken!