Nieuws

Indrukwekkende scholingsdag pleegzorg in de Biotoop

2 apr 2024

Met maar liefst 84 pleegouders, gezinshuisouders en pleegzorgwerkers waren we vorige week donderdag samen in de Biotoop in Haren. Dit voor de scholingsdag van Pleegzorg Groningen. Pleegzorg Groningen is een samenwerkingsverband tussen het Leger des Heils Noordoost, William Schrikker Gezinsvormen en Elker. 

Djoke Mulder, manager pleegzorg bij het Leger des Heils, opende de ochtend en heette iedereen van harte welkom op deze scholingsdag. Een wel hele bijzondere scholingsdag, want Truusje van Zanten gaf haar solovoorstelling “One Woman!”. In die voorstelling vertelt ze haar eigen aangrijpende verhaal over huiselijk geweld, de uithuisplaatsing van haar kinderen, hoe zij haar leven weer opnieuw heeft ingericht en haar ervaringen gebruikt om anderen voor te lichten. 



Het programma ging na de voorstelling verder met drie workshops. In “Over de streep”, bespraken we stellingen en morele dilemma’s aan de hand van bestaande dilemma’s. In “een taal erbij” draaide alles om de koppeling van het pleeggezin en het biologische gezin en de sociale omgeving, uitgebeeld met duplopoppetjes. De workshop “de stem van het kind” is ontwikkeld door een werkgroep die zich bezig houdt met samenwerking binnen pleegzorg. We hadden het daar in groepjes over uitspraken en gevoelens van pleegkinderen. Zoals: “mijn vader komt niet op mijn verjaardag, maar hij heeft het vast heel druk”. Hoe reageer je daar dan op, wat doet dat met je?



De uitstekende lunch werd verzorgd door 50-50. Dit is een participatieproject van het Leger des Heils. waarin medewerkers een leer-werkplek hebben. Er was een ruime keuze aan heerlijke vers belegde broodjes. De bezoekers en de organiserende medewerkers kijken terug op een hele inspirerende ochtend.