Elker en Kentalis starten ‘Samen op maat voor mij’

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Elker en Kentalis starten ‘Samen op maat voor mij’

Geplaatst op: 21 januari 2019

Elker en Kentalis gaan een gezamenlijk specialistisch behandelaanbod op één locatie bieden voor jonge kinderen met ernstige ontwikkelingsproblematiek én een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Kentalis biedt specialistische hulp aan kinderen met TOS. Deze kinderen hebben veel moeite met praten en met het leren spreken en begrijpen van taal. In hun hersenen wordt taal minder goed verwerkt. Door op één plek gezamenlijk een veilige leeromgeving te creëren, profiteert het kind optimaal van de gebundelde expertise en behandeling.

Aanleiding

In de dagelijkse praktijk zijn er kinderen met comorbide problematiek (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer stoornissen). Het gaat hierbij om kinderen met zowel ernstige ontwikkelingsproblematiek als TOS. Doorgaans wordt vrij rigide gekeken welke stoornis voorliggend is waardoor een kind uitsluitend die specifieke zorg krijgt toegewezen. Terwijl deze kinderen op beide ontwikkelingsgebieden behandeling nodig hebben. Zij worden dan óf op de ene óf op de andere plek behandeld. Vaak ervaart de behandelende instelling een duidelijke handelingsverlegenheid omdat niet alle hulpvragen beantwoord kunnen worden. Elker en Kentalis gaan daarom samen kijken naar een oplossing voor dit probleem middels het project ‘Samen op maat voor mij’.

Project ‘Samen op maat voor mij’

Het project richt zich op jonge kinderen van 2,5 tot 5 jaar met ernstige ontwikkelingsproblematiek én een taalontwikkelingsstoornis. Doel van het project: het creëren van een integraal specialistisch behandelaanbod voor deze jonge kinderen. In deze samenwerking wordt er gewerkt aan kwaliteitsverbetering, expertise-uitwisseling en op maat gemaakte behandelprogramma’s. Het project zal in de eerste instantie op de locatie MDK Haren worden uitgevoerd. We zijn inmiddels gestart met 2 kinderen.

De projectgroep wordt gevormd door: Rosalie Hertsenberg, Saskia Wiersma ( Gedragswetenschappers Elker), Mathilde de Boer (Stagiair Orthopedagogiek Elker) Inge Geluk (Behandelcoördinator en Orthopedagoog-Generalist Kentalis), Nicole Weterings ( Behandelcoördinator, Zorgprogrammering Kentalis), Marjon Dik (Projectondersteuner Kentalis) en Maaike Brandenburg (Projectleider, Klinisch linguïst Kentalis).

De stuurgroep bestaat uit: Evelyn Spakman (Unithoofd Elker), Inger Slebus (Unitmanager Ambulante Zorg, Kentalis) en Saskia Wiersma. Het project wordt binnen Kentalis nauw gevolgd om te kijken of een dergelijke samenwerking ook op andere gebieden kan worden opgepakt.

Informatie

Heb je vragen over ‘Samen op maat voor mij’ mail dan naar: samenopmaatvoormij@elker.nl