Print pagina

Elker Opvoedtips

Soms heeft u vragen over het opvoeden van uw kinderen, maar heeft u niet gelijk hulp nodig. Elker heeft voor u een tiental praktische opvoedtips op een rij gezet die van pas kunnen komen in het dagelijks leven met kinderen.

 1. Maak een lijst met boeiende activiteiten zodat je makkelijker op een idee komt om je kind bezig te houden. Kinderen die spelen en bezig zijn vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen.
   
 2. Geef veel complimenten, negeer zoveel mogelijk ongewenst gedrag. Benoem positief gedrag, hiermee krijgen kinderen (positieve) aandacht, waardoor ze dit gedrag vaker zullen laten zien. Benoem nadrukkelijk WAT je vindt dat je kind goed heeft gedaan.
   
 3. Geef tijd en aandacht aan je kind als je kind iets komt vragen of iets wil laten zien. Meerdere korte momenten van 1of 2 minuten op een dag is beter dan 1x een uur extra aandacht geven.
   
 4. Heb realistische verwachtingen van jezelf als ouder en van je kinderen. Perfecte ouders en perfecte kinderen bestaan niet. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Kijk goed wat past bij jouw kind en bij de leeftijd van je kind.
   
 5. Bespreek de regels in huis. Het lijkt zo logisch dat er niet met een bal in huis gespeeld mag worden of je kind een ander kind niet slaat, dus zijn of haar handen bij zich moet houden. Maar kinderen willen graag expliciet weten wat wel en niet mag. Bij een overtreding kun je de kinderen aan de regel helpen herinneren.
   
 6. Kinderen willen graag weten wat ze WEL moeten doen. Zeg niet alleen dat je kind moet ophouden met springen op de bank maar vertel erbij dat een bank is om op te zitten en dat springen buiten kan.
   
 7. Grijp op tijd in bij ongewenst gedrag, wacht niet te lang om escalatie te voorkomen. Herinner aan de gestelde regels, ga niet in discussie.
   
 8. Bedenk (vooraf) logische consequenties voor ongewenst gedrag die uitvoerbaar zijn en hou je daar ook aan. Leg speelgoed bijvoorbeeld tien minuten weg of stop een activiteit. Ander voorbeeld; wanneer je bij geruzie in de auto roept dat je terug naar huis gaat als het geruzie niet ophoudt moet je dit ook doen. Bespreek de regels voor in de auto, herinner de kinderen daaraan en zet de auto bijvoorbeeld vijf minuten stil op een veilige plek.
   
 9. Wees voorbereid! Bedenk vooraf wat je gaat doen bij risicovolle situaties. Een risicovolle situatie kan thuis zijn, zoals een ochtendritueel wat voortdurend in ruzie eindigt, of buitenshuis, bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt of een familie-uitje. Maak een tijdsplanning, bespreek de regels, bedenk vooraf bezigheden, spelletjes om de kinderen bezig te houden en beloon goed gedrag.
   
 10. Zorg goed voor jezelf. Ga er eens tussenuit, het is gezond om af en toe eens weg te zijn zonder kinderen en tijd te nemen voor jezelf.