Andere jongeren hebben hetzelfde meegemaakt.

Over JeugdzorgPlus (Wilster)

Wilster JeugdzorgPlus

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Elker en Het Poortje Jeugdinrichtingen zijn bestuurlijk gefuseerd.

Mede omdat Elker als Het Poortje dezelfde jongeren helpen op weg naar zelfstandigheid. We nemen een kijkje in de keuken bij Het Poortje.

Weer meedoen in de maatschappij!

Wilster is een JeugdzorgPlus-instelling en onderdeel van Stichting Het Poortje Jeugdinrichtingen in Groningen. Wilster biedt specialistische jeugdzorg aan jongeren van 12 tot 18 jaar die ernstig en soms langdurig in hun ontwikkeling worden bedreigd. De jongeren in Wilster hebben vaak ingewikkelde gedragsproblemen. Het is belangrijk dat zij tegen zichzelf of hun omgeving worden beschermd. Wilster is geen gevangenis, maar de deur kan er wel op slot. Zodat jongeren niet kunnen weglopen voor hun problemen en voor geboden hulp.

Goede keuzes maken

Samen met de jongere en zijn of haar ouders kijkt Wilster naar wat nodig is om veilig in de samenleving te kunnen functioneren. Het gaat om gedragsveranderingen, maar ook om het maken van goede keuzes voor de toekomst. Waar ga je wonen? Naar welke school ga je? En wat doe je in je vrije tijd? Een afgeronde opleiding biedt toekomstperspectief. Daarom wordt vanaf dag één gezocht naar een passende plek op school of bij een werkgever. Samen bouwen we aan de toekomst van een jongere. Het doel: weer kunnen meedoen in de maatschappij!

Onderdeel van Het Poortje

Het Poortje biedt gesloten jeugdzorg (Groningen), justitiële jeugdzorg (Veenhuizen) en onderwijs en arbeidstoeleiding (Portalis) aan jongeren met ernstige gedragsproblemen in Noord Nederland.

Hier vond ik de oude Michelle terug

Na de nodige tegenslag verloor Michelle (15) de grip op haar leven. Ze raakte aan de drugs en werd thuis onhandelbaar. In Wilster bereidt ze zich voor op een betere toekomst. “Het is niet leuk om hier te zijn, maar het is wel het beste voor me.”

“Eerst kreeg ik hulp in een aantal open instellingen, maar ik kon niet omgaan met de vrijheid die ik daar had. Ik liep weg en gebruikte drugs. Voor mijn eigen veiligheid ben ik in Wilster geplaatst.

Van gesloten naar besloten

Bijna een half jaar zat ik op een gesloten groep. Dat was best zwaar. Geen verlof en een kamer die leek op een cel. Een paar maanden geleden ben ik van de gesloten naar de besloten groep verhuisd. Elke dag mag ik een half uur ‘naar buiten’ en op woensdag en in het weekend ga ik naar huis, om te wennen aan het gewone leven. De dagen in Wilster hebben een duidelijke structuur. Ik ga naar de interne school en werk aan persoonlijke verbeterpunten. Eén daarvan is ‘nee’ accepteren, een andere is om mijn vrije tijd nuttig te besteden. Dus niet alleen maar voor de tv zitten, maar bijvoorbeeld ook serieus huiswerk maken.

Huiskamer

Met de andere jongeren op mijn groep heb ik veel contact. We hebben dezelfde dingen meegemaakt, daarom kun je goed met elkaar praten. Het is niet leuk om hier te zijn, maar het is wel het beste voor me. Ik krijg begeleiding van een coach, heb aan traumaverwerking gedaan en een weerbaarheidstraining gevolgd. Bij VNN (Verslavingszorg Noord Nederland, red.) leer ik om ‘nee’ te zeggen tegen drugs. Ik ben hier niet veranderd in een nieuwe Michelle, maar heb de oude Michelle teruggevonden. Als ik uit Wilster weg mag, heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat. Daar ga ik ook mijn best voor doen!”