Kinderen opvoeden is niet altijd even makkelijk.

Zo vanzelfsprekend is opvoeden niet

Informatie & advies

050-5239494

Print pagina

Opvoeden lijkt zo vanzelfsprekend. Maar kinderen opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Dat ondervonden Erik en Rika aan den lijve. Zij hebben samen 3 kinderen in de leeftijd van 6 - 16 jaar. Uit eerdere relaties hebben beiden bovendien nog meer kinderen maar deze wonen niet meer thuis.

Dimitri (8) is de middelste van de thuiswonende kinderen. Rika vertelt dat hun zoon van jongsaf aan snelle en wisselende stemmingen liet zien. Dat ging gepaard met behoorlijk onvoorspelbaar en druk gedrag dat voor de ouders niet gemakkelijk was om mee om te gaan. Ook voor de andere kinderen in het gezin had zijn gedrag nogal wat impact. De verdeling van aandacht en de rek van de ouders kwam telkens weer onder grote druk te staan. Ook in de buurt ontstonden problemen bij het buitenspelen. De ouders kregen te maken met veel onbegrip in de buurt.

Rugzakje

Op de peuterspeelzaal kreeg Dimitri een rugzakje voor extra hulp en ondersteuning. Via Lentis kwam er een hulpverlener in het gezin om hen te helpen bij de opvoeding van Dimitri. Uiteindelijk adviseerde deze hulpverleenster aan de ouders om Dimitri bij Elker Boddaert aan te melden. De verhouding draagkracht-draaglast was helemaal uit balans en Rika en Erik moesten even wat meer ruimte krijgen. Ontlasting van de ouders om langzaamaan een nieuwe draai te vinden in de omgang met Dimitri en de gezinsbalans weer te herstellen.

Andere aanpak

Sinds maart 2012 gaat Dimitri direct vanuit zijn school voor speciaal onderwijs naar Boddaert. Erik en Rika halen hem na het eten weer op en bespreken dan vaak even kort of er bijzonderheden zijn geweest die dag. Daarnaast komen de Boddaert-collega’s over de vloer bij het gezin voor gesprekken. Dimitri accepteert steeds beter dat hij gecorrigeerd wordt en leert op Boddaert hoe hij zijn gedrag kan verbeteren, waardoor er minder ruzie’s ontstaan of afwijzingen door andere kinderen. En Rika en Erik krijgen in alle rust thuis adviezen en de ondersteuning hoe zij, in het verlengde van de nieuwe aanpak, dit ook thuis kunnen doorvoeren.

Verandering bij iedereen

Wat er het meest veranderd is tot nu toe? Rika en Erik reageren direct. Wij hebben meer geduld en begrip gekregen. En daardoor word je minder snel boos als ouder. En we zitten er niet gelijk meer bovenop en we laten hem nu vaak bewust even alleen. Zoek het maar even zelf uit. Dat werkt voor beide kanten goed. Ook in de buurt reageren andere ouders met meer begrip naar Rika en Erik. En ze komen wat sneller naarons toe als er wat is. We zijn echt op de goede weg, vinden Erik en Rika.

Vrijwillige basis

Erik en Rika hebben zelf hulp gezocht omdat ze graag de grip op hun eigen situatie wilden behouden. Het is allemaal op vrijwillige basis, zegt Rika. De regie van de hulp ligt bij hen. En dat voelt goed.

Dagbehandeling 6-12
Dagbehandeling 6-12 van Elker biedt, door de combinatie van groepsbehandeling en ambulant werk, deeltijd dagbehandeling aan kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders. De hulp richt zich op de driehoek van kind, gezin en school. Daarmee wordt de leefomgeving van het kind actief betrokken bij de behandeling door middel van gesprekken en pedagogische adviezen.

Verhalen