Ik houd niet zo van verhuizen.

24-uurs behandelgroepen

Ik houd niet zo van verhuizen

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

De uithuisplaatsing viel hem rauw op zijn dak in november vorig jaar. Eigenlijk vond hij het niet nodig om bij zijn ouders weg te gaan en ergens anders te gaan wonen. Maar het viel allemaal achteraf mee en na de eerst nacht had hij al een paar vrienden ‘op de groep’.

Daniel (16) woonde een tijdlang in de leefgroep Intensief van Pand H aan de Haydnlaan. Met de werkdoelen en middelen als gesprekken en scorekaarten ging hij langzaam maar zeker richting zelfstandigheid. Het duurde bij hem iets langer dan gemiddeld maar sinds kort woont Daniel in Fase 1 richting Zelfstandigheid. Fase 1 speelt zich af op de eerste verdieping, samen met 3 andere bewoners die of in fase 1 of in fase 2 zitten.

Meer zelf doen

Van steeds maar weer verhuizen houdt hij niet en het steeds veranderen van mensen is ook niet leuk. Daarom is Daniel blij dat de omgeving en de mensen vertrouwd blijven in deze fase van zijn leven. Het is hier veel relaxter dan beneden, vertelt Daniel. Dat is heel cool. Je hebt meer vrijheden en het is flexibel; je doet veel meer op je eigen tijd. Nu hoef ik niet meer een aantal punten te scoren voordat ik bijvoorbeeld uit mag. Tussen 16.00 en 20.00 uur is er in deze fase altijd groepsleiding aanwezig. Daarbij kunnen fase 1 bewoners altijd tussen 20.00 en 22.00 voor een beetje gezelligheid naar de groep beneden gaan. Het eten door de week is gezamenlijk en om toerbeurt en in het weekend regelt iedereen het zelf. Daniel is gemotiveerd om snel door te stomen naar fase 2 want ‘daar wordt je nog sneller zelfstandig van’.

De volgende stappen

Daniel’s volgende fase gaat BKB (begeleide kamer bewoning) worden maar daar heb je wel een dagbesteding voor nodig. Daniel heeft op dit moment nog geen dagbesteding omdat hij geen erkende leerwerkplek kan vinden in zijn opleiding voor de branche (scooter-en brom-)fietstechniek. Monteur worden en misschien ooit eens zelf een eigen bedrijfje starten, daar zitten wel kansen in, denkt Daniel. Tenslotte komt hij uit een familie die graag sleutelt; opa knutselde altijd aan fietsen en zijn stiefvader sleutelt graag aan scooters.