Bed op recept voor Kim

Behandelgroepen 24-uurs

Ik heb een grote sprong gemaakt

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Een leraar die je eruit pikt en zegt dat hij zich zorgen over je maakt. Dat hij graag met je wil praten maar dan niet over school. Niet over de keren dat je niet naar school kon komen. Niet over de leerstof en wat je allemaal nog meer gemist had. Niet over de sancties van te vaak afwezig. Maar het zou gaan over jouzelf. 

Kim (toen 14 jaar) bleek depressieve klachten te hebben en somber te zijn. Vaak verdrietige gedachten, weinig energie en contact met leeftijdsgenoten. Thuis waren er spanningen rondom de scheiding van haar ouders en ruzies en meningsverschillen met haar moeder over het leven dat Kim toen leidde. School maakte zich niet onterecht zorgen en adviseerde Kim en haar ouders om naar een GGZ instelling te gaan voor een diagnose en behandeling.

Kort daarop startten de gesprekken, de gezinstherapie en medicatie. School hielp mee door een aangepast programma te maken. Toch konden deze inspanningen niet voorkomen dat Kim bleef zitten. Een nieuwe school voor een frisse start bracht geen soelaas. Het lukte Kim niet om naar school te gaan. Het liefst bleef zij op haar kamer in haar bed. Elke dag, elke nacht. Moeder van Kim trok aan de bel: dit kan zo niet langer. De spanningen thuis liepen verder op en er was nog een jonger broertje van Kim in het gezin. De psycholoog die Kim nog steeds begeleidde stelde voor om een kijkje te nemen bij Elker, in een leefgroep.

Het was voor Kim in het begin heel moeilijk om niet thuis te wonen en daarom werd besloten om Kim elk weekend naar huis te laten gaan. De opname was kortdurend voor een periode van 4 maanden. Er werd direct gestart met het opbouwen van een dagelijkse structuur, onderwijs en EMDR*. De groep voelde voor Kim als echte broertjes/zusjes contacten. Er werd veel gedeeld, er ontstonden vriendschappen. “Ik was veel vrienden kwijtgeraakt op de middelbare school door mijn depressie en nu kreeg ik weer nieuwe”, vertelt Kim. Kim ervaarde dat zij er niet alleen voor stond en ontmoette ‘op de groep’ een meisje die nog steeds haar beste vriendin is.

Na de korte opname bleef er contact tussen Kim en haar hulpverleners van Elker. “En als het even niet meer gaat, heb ik een BOR ”, vertelt Kim met een glimlach. Een Bed Op Recept, heet dat bij Elker. Voor Kim biedt die uitweg veel back-up en geruststelling. Door de vele gesprekken, de EMDR, de contacten met groepsgenootjes weet Kim steeds beter wat zij moet doen als zij zich slecht voelt. “Ik heb een grote sprong gemaakt in korte tijd. Van te voren had ik nooit gedacht dat dit allemaal wél mogelijk was. Ik heb zin om te gaan reizen als ik klaar ben met school”.

 

*EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een eerste-keuze behandeling om nare ervaringen te verwerken. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode.