‘Een veilige plek waar ze haar verhaal kon doen’

KIES

‘Een veilige plek waar ze haar verhaal kon doen’

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Wat als je ouders gaan scheiden? Elkaar het licht in de ogen misschien niet eens meer gunnen? Het overkwam Anne (8). Elkers’ coaching ‘Kinderen in echtscheidingssituaties’ (KIES) bood haar een uitlaatklep.

Anne is een opgewekt en blij meisje. Ze doet het goed op school. Daar veranderde de scheiding niks aan. Toch heb ik haar de gelegenheid gegeven naar de KIES-groep gegaan. Ook al doet ze het goed, het is moeilijk voor haar dat haar ouders elkaar niet meer kunnen uitstaan. De bijeenkomsten boden haar een eigen, veilige plek waar ze haar verhaal kon doen’, vertelt haar moeder Naomi.

Naomi heeft geen idee wat haar dochter allemaal tijdens de bijeenkomsten gezegd heeft, maar dat vindt ze ook juist de kracht van de KIES-groep. ‘Het is echt voor de kinderen. Ik stond er open in: vindt Anne de bijeenkomsten fijn, dan gaat ze nog een keer. Vindt ze het niks, dan is het ook goed. Maar ze vond het wel prettig. Het bood haar de mogelijkheid om te zeggen wat ze wilde zeggen, zonder dat iemand haar veroordeelde.’

KIES-coach Alina Praamstra- Schutter: ‘Wij bieden de kinderen een vertrouwensplek, een neutrale omgeving om hun verhaal te doen. Alle kinderen die bij de bijeenkomsten zijn, zitten bovendien in een vergelijkbare situatie. Veel verhalen van anderen zijn herkenbaar. Hoe moet het bijvoorbeeld als je jarig bent, en je moeder mag niet komen? Of als je zonder je vader op vakantie naar Frankrijk gaat? Hoe voel je je dan? Ze praten er spelenderwijs over, geven elkaar ook tips. Dat werkt vaak goed. Het is mooi om de kinderen tijdens de bijeenkomsten te zien groeien.’

De namen van Anne en haar moeder zijn in het kader van hun privacy gefingeerd. Dit artikel is ook gepubliceerd in het E-magazine Jonge Kind van Elker.

Over KIES

Met de coaching ‘Kinderen in echtscheidingssituaties’ (KIES) helpt Elker kinderen en jongeren om de scheiding van hun ouders te verwerken. Tijdens de coaching praten ze onder meer met lotgenoten, oefenen ze om te gaan met hun gevoelens en om moeilijke gesprekken te voeren. Meer weten?

De kinderen vertellen waar de spulletjes in het symbolenkistje hen aan doen denken. De kinderen vertellen waar de spulletjes in het symbolenkistje hen aan doen denken.