Deze zorg heeft heel veel meerwaarde voor ons gezin!

Over Specialistische Gezinsbehandeling

Deze zorg heeft heel veel meerwaarde voor ons gezin!

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

 “We hadden al hulp van Lentis: IPG (intensieve psychiatrische gezinsbehandeling). Dat ging stoppen. Zo zijn we bij Elker gekomen voor Specialistische Gezinsbehandeling (SGB).” Loes, moeder van  drie kinderen, vertelt.

“Ik heb een druk gezin: drie kinderen, van wie twee met mijn ex-man en de jongste samen met mijn huidige man. Er speelden verschillende dingen in ons gezin. Het contact met mijn ex-man verliep moeizaam en we hadden vaak onenigheid. Daarnaast hebben de kinderen ook veel specifieke aandacht nodig. Rosa, mijn oudste, heeft moeite met het leggen van sociale contacten. Lars (8) heeft ADHD. Hij moet erg gestuurd en begrensd worden. Hij heeft moeite met het opvolgen van opdrachten, heeft snel driftbuien en ziet overal vogeltjes vliegen. Fien, de jongste, is nog een peuter maar krijgt  wel veel mee van het gedrag van haar broer en zus.”

Hoe het begon

“Ik dacht eerst: is ze wel opgewassen tegen ons drukke en hectische gezin? Dat heeft ze echter dubbel en dwars waargemaakt. Ik kan Mirjan overal bij betrekken en ze denkt heel goed mee. Laatst had ik een gesprek met mijn ex-man waar ze bij was en dat is dan zo fijn! Ook zoekt ze dingen voor mij uit en helpt ze waar nodig. Echt het gevoel dat je gehoord wordt.”

Lekker-in-je-vel spel

“Lars kon altijd heel snel boos worden. Mirjan heeft toen een spel meegenomen voor de kinderen, waardoor je over emoties kunt praten. Vervolgens hebben we de thermometer ingevuld. Wanneer voel je je groen (goed) en wanneer gaat dit naar oranje of rood. Maar ook oplossingen bedacht om bij rode emoties ervoor te zorgen dat je weer richting het groene gaat.  Ik zie nu al verbetering bij Lars! Ik merk ook dat Rosa een vertrouwensband krijgt met Mirjan. Dat ze samen kunnen praten over de scheiding. We boeken echt vooruitgang. “

Loes vervolgt: “Het is zo fijn om te zien wat ze al bereikt heeft. Ze is er voor het hele gezin. Ze ondersteunt echt met alles, ook bijvoorbeeld met gesprekstechnieken met de kinderen. En wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, springt ze daar op in. Deze zorg heeft heel veel meerwaarde voor ons gezin!”

Ze maken enorme stappen als gezin

Mirjan Kleef, specialistisch gezinsbehandelaar: “Ik werk nu iets meer dan een jaar met dit gezin. De ouders hadden wel voldoende opvoedingsvaardigheden maar we hebben nu de focus meer gelegd  op het positieve opvoeden. En ook zijn we bezig om de  ouders op één lijn te krijgen. Inmiddels merk je dat de ouders steeds meer zichzelf aan het ontdekken zijn. Ook wordt de communicatie onderling beter. Ze geven meer complimenten aan de kinderen en zorgen voor 1 op 1 aandacht. Met de kinderen heb ik een “lekker in je vel” spel gespeeld. De kinderen gaven aan dat ze heel snel boos zijn en dat ze dan niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Daarna  heb ik de thermometer ingezet. In deze thermometer kun je gradaties van emoties weergeven. Hoe voel je je als je boos bent en wat moet je dan doen? Ook heb ik een lijst gemaakt: waar word je weer rustig van? Er speelt nog heel veel, maar ik merk dat de ouders steeds meer de tools gebruiken om situaties goed en positief aan te pakken. Ze maken enorme stappen en zijn als gezin heel erg aan het groeien. “

Over specialistische gezinsbegeleiding
SGB is er voor gezinnen die een eerdere hulpvorm hebben afgerond maar nog ondersteuning nodig hebben om hun leerdoelen vast te blijven houden.

De namen zijn in het kader van privacy gefingeerd.