De dag van Monique

Hulp bij Scheiding

De dag van Monique Boer

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

ONS-trajectbegeleider Elker/teamlid CJG Westerkwartier

 7 uur. Wakker met de wekker. De kinderen zitten al aangekleed en wel in de kamer. Mijn partner ontfermt zich over de kippen, kat, hond & pony en we eten samen aan tafel een broodje. Dan breng ik de kinderen naar school en ik rijd door naar Groningen.

Tien voor 9. Op kantoor bij Elker lees ik de mail en bereid ik mijn werk voor vandaag voor. Eerst drie ONS*-gesprekken en dan een evaluatie over het CJG.

Half 10. Gesprek met Mike en Karina. Vader Mike ziet zijn dochtertje Kari van 1 jaar in het omgangscentrum onder begeleiding. Kari laat moeilijk gedrag zien tijdens en na deze bezoeken. Ze huilt veel en laat zich moeilijk troosten. We bespreken dit en zo oefenen Mike en Karina het overleggen. ‘We proberen nu al een tijdje hoe we kunnen zorgen dat Kari zich wat meer op haar gemak gaat voelen en dat lukt nog niet. Wat zou werken?’ vraag ik. Mike en Karina komen in overleg tot het idee dat Kari haar vader misschien beter kan ontmoeten in een speeltuin, natuurlijk wel met toezicht van de omgangsbegeleider. We spreken af dat we dit gaan proberen.

Half 11. Ik voer het individuele startgesprek met moeder Wendy. De vader van haar kinderen heb ik vorige week al gesproken.  Wendy’s verhaal is tegenovergesteld aan dat van vader. Dit kom ik vaker tegen. Vaak staan ouders lijnrecht tegenover elkaar. Ze hopen meestal dat ik partij trek, dat ik hun ex ook een ‘narcist’ vind of ‘een borderliner’.Maar ik houd mijn mening erbuiten als onderdeel van mijn professionaliteit. Vandaag heb ik daar wel even moeite mee als Wendy vertelt hoe ze mishandeld is door haar ex in bijzijn van de kinderen. Maar ik weet ook dat een ONS-traject alleen kan slagen als ik me niet partijdig opstel  en met ouders in gesprek ga vanuit het hier en nu.

Om 12 uur. Voor de lunch met collega’s werk ik de verslagen van vanochtend uit, analyseer een oudergesprek van eerder deze week en plan enkele nieuwe afspraken. 

Om 2 uur. Humera en Léon komen binnen om eerst te praten over financiën en daarna over de kinderen. Het geldgesprek ontaardt in ruzie. Humera beledigt Léon en Léon zegt dat Humera geen hart heeft. Ik probeer ze terug te brengen naar de kern: ‘welke boodschap geven jullie je kind door zo met elkaar te communiceren?’
Even helpt dat, maar dan staat Humera op, pakt haar jas en loopt naar de deur. Ik loop met haar mee. Léon denkt dat Humera nu voorgoed wegloopt uit zijn leven. Maar ze zegt tegen mij dat ze over veertien dagen wel weer op gesprek komt. Er zijn duidelijk nog veel pijnpunten. Het gesprek is uitgelopen, ik ruim de kopjes op en spoed mij naar kantoor Hereweg.

Om half 4. De manager vanuit Elker, de procesmanager CJG Westerkwartier en de CJG-collega’s zijn aanwezig en we evalueren onze samenwerking. Het loopt goed.Het CJG krijgt veel vragen van mensen met scheidings­problemen en ik kan vragen van cliënten en CJG-collega’s op dit vlak vaak heel goed beantwoorden. Soms is opschalen nodig en dan kennen wij de mogelijkheden.

Om kwart over 5. Terug aan de Haydnlaan sluit ik de computer af en ik loop naar de auto. Even afstemmen met het thuisfront: wie haalt de kinderen van oma?
Dat schijn ik te zijn. Ik stap in en rijd richting Doezum. We eten nog even bij oma, dan thuis omkleden,  dochter naar volleybal, zelf naar de fysio en dan door naar volleybaltraining.

Om 11 uur ’s avonds. Een korte blik op de werkmail of er nog bijzonderheden zijn en dan lekker slapen. Morgen is het weer om zeven uur dag.

* Ouderschap Na Scheiding biedt Elker hulp aan gescheiden ouders om met elkaar tot een goed overleg te komen in het belang van de kinderen.

“Ouders staan geregeld lijnrecht tegenover elkaar en willen dat ik partij trek; of dat ik hun ex ook een ‘narcist’ vind of een ‘borderliner’.”