De dag van een Huisoudste

De dag van een Huisoudste

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Een huisoudste woont in een woonhuis samen met  ongeveer 5 jongeren, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. De huisoudste is het eerste aanspreekpunt voor de bewoners en houdt een oogje in het zeil. De huisoudste heeft een belangrijke signalerende functie in het huis.

7.00 Mijn wekker gaat. Ik hoor net dat één van de jongeren klaar is met douchen. Ik ga douchen, ga me klaarmaken en pak mijn auto naar het werk. Voor ik de auto in stap stuur ik één van de jongeren een appje om hem succes te wensen, hij heeft namelijk een examen vandaag.

14.30 Ik lees op mijn werk een appje, ‘ Thnx examen ging goed! J’. ‘Topper, gefeliciteerd’ stuur ik hem terug.

18.00 Na een drukke dag op het werk weer lekker thuis. Eén van de jongeren is al druk aan het koken en vraagt of ik mee wil eten. Gezellig! Zo nu en dan eet ik samen met één of meerder jongeren.

Vandaag komt mij qua tijd ook goed uit want we hebben vanavond om 19.00 de maandelijkse bewonersvergadering. Bij de bewonersvergadering zijn zowel de jongeren, hun coaches als de huisoudste aanwezig. Ik loop even naar boven om te kijken wie van de begeleiders aanwezig is. Elke dag tussen 16.00 en 20.00 is er een begeleider van Elker aanwezig. Ze benoemt dat het erg rustig is in huis en ze gaat voor haarzelf wat eten. Wij gaan ook lekker eten en doen samen de afwas.

18.40 Ik ga nog even snel naar de winkel om wat drinken en wat lekkers te halen voor bij de bewonersvergadering. Ik zie in de groepsapp van ons huis dat één van de jongeren meldt dat hij 5 minuten later is bij de bewonersvergadering. ‘Oké, is goed  tot zo!’ stuur ik terug.

18.55 Alle coaches van de jongeren komen één voor één binnen. Iedereen is binnen en ik roep de jongeren om te gaan zitten voor de vergadering.

19.00 Bewonersvergadering. We bespreken hoe het gaat met iedereen. Ik ben deze keer voorzitter en één van de jongeren is notulist. We hebben vaste agenda punten welke wij elke maand bespreken; Is het huis schoon? Hoe gaat het met het doen van de taken? Hoe is de sfeer in huis? Is er sprake van geluidsoverlast? Hoe is het contact met de buren? Zijn er nog overige dingen om te bespreken? Afsluitend doen we een brandoefening. Alle jongeren gaan op hun kamer zitten en het alarm gaat af. Eén van de begeleiders schreeuwt waar de brand is. Iedereen gaat door de vluchtroutes naar buiten en nadien evalueren we hoe de oefening is gegaan.

20.30 Ik ga naar mijn kamer, drink een kop koffie en ga lekker hangen op de bank.

21.30 Er wordt aangeklopt op mijn deur. Eén van de meiden vertelt mij dat het niet zo goed gaat tussen haar en haar vriend. Ze hebben ruzie gehad, ze voelt zich verdrietig en weet niet zo goed wat ze moet doen. Ze vertelt mij wat er is gebeurd en we drinken samen een kop thee. Ze voelt zich weer wat beter en gaat slapen. Ik mail nog snel even haar coach om in te lichten over het gesprek zodat zij het verder op kan pakken. Dan ga ik ook slapen, morgen weer een dag…

We zoeken regelmatig nieuwe huisoudsten. Heb je interesse om ook huisoudste te worden? Lees hier meer informatie.