Mijn taak om er te zíjn voor de jongeren.

Beschermd wonen & dagbesteding

De dag van Aafke Goedhart

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Half zeven. Ik sta op. Momenteel ben ik mantelzorger voor mijn man, die revaliderend is na een hersenbloeding. Ik zet zijn medicijnen, ontbijt en kleding klaar. Dan heb ik tijd voor een kop koffie. En - zoals elke dag vaste prik- even journaal kijken.

Acht uur. Vandaag is woensdag en op deze weekdag besteed ik de ochtend altijd aan mijn moeder-babyproject. Ik heb dat zelf opgezet binnen Elker. We zamelen babyspullen en speelgoed in voor moeders met jonge kinderen. Bij de start hadden we tienermoeders als doelgroep. Het tweede doel was om jongeren zonder dagbesteding mee te laten helpen. Maar die liepen niet warm voor het helpen van tienermoeders. Nu werken we gewoon voor alle moeders met kinderen die het moeilijk hebben. Van alle leeftijden. Dat slaat wel goed aan. Ik check nog even de mail en stap in de auto. Op naar de Haydnlaan. Dozen babykleertjes in de kofferbak.

Half negen. In pand O staan de weggeefspullen voor vandaag al klaar. Ik ben blij dat ik deze ruimte mag gebruiken. Janet (21) en Aïla (18) komen helpen. Ik haal ze op bij de receptie. We kletsen bij en sorteren ingebrachte puzzels.

Kwart voor tien. Een moeder van vier kinderen meldt zich, samen met haar begeleidster van Het Kopland (voormalig Toevluchtsoord). Er was al aangegeven dat zij twee kinderstoelen nodig heeft voor haar tweeling. Verder hebben de meiden speelgoed en kleding uitgekozen voor de grotere kinderen van vijf en zes. Ze weten de maten.

Rond half elf. Een collega van spoedzorg komt wat spullen inbrengen. Een wipstoeltje en nog wat speelgoed. We pakken de kleding uit die we hebben gekregen van de kinderarts van Elker Medisch Kleuterdagverblijf die ook spullen heeft ingezameld in haar vrienden- en kennissenkring. Ik heb binnenkort een gesprek met een aantal vriendinnen van deze kinderarts, die willen meedenken hoe we het project onder de aandacht kunnen brengen in bredere kring.

Om elf uur. Een tweede moeder komt de spullen halen die we voor haar hebben klaargezet. Ook deze moeder bedankt ons heel hartelijk en is blij. Ik pieker erover of ik niet een gastenboek moet aanleggen, zodat we de bedankjes daar in kunnen zetten voor de mensen die de spullen gegeven hebben. Er worden nog meerdere zaken ingebracht. En zo vliegt de morgen om.

Om één uur. Ik rijd naar het appartement aan de Helperwestsingel. Hier wonen sinds april 2013 negentien jongeren. Er is 24 uur per dag iemand aanwezig op wie ze terug kunnen vallen. Het is een mooie samenwerking tussen Elker en FlinQ jeugd1. In het pand wonen vanuit FlinQ dertien jongeren met een verstandelijke beperking en vanuit Elker zes jongeren met psychiatrische problematiek.

Kwart over één. Lienja (18) komt binnenvallen. Ze heeft met mij in het moeder-baby-project gewerkt. Ze ziet witjes en is angstig. Lienja heeft psychoses gehad en is heel bang voor een nieuwe psychose. Ze vertelt me hoe dat is en wat ze hoort en ziet. Ik heb niet meteen een pasklaar antwoord, maar luisteren kan ik goed. Het lucht haar op om even te praten.

Kwart over twee. Ik bel aan bij Denyse (19). Denyse is erg depressief, ze moet elke dag naar therapie, maar kan uit zichzelf momenteel haar bed niet uitkomen, zo slecht voelt ze zich. Ze heeft het nodig dat iemand haar aanmoedigt. Terwijl ik terugloop, wordt er gebeld. Ik sta de man te woord die binnenkort een kabel gaat aanleggen in de fietsenkelder, waar de jongeren hun fiets aan vast kunnen zetten zodat ze daar veilig staan.

Om half vier. De medewerkers van FlinQ komen de dienst overnemen. Ze zullen doorwerken tot de volgende ochtend. We nemen de bijzonderheden door. Bij Denyse moeten we extra opletten en zorgen dat ze haar medicatie neemt. Mark (21) moet zijn bloedsuiker prikken en doorgeven aan de diabetesverpleegkundige - want hij heeft naast psychische problemen ook diabetes. En zo bespreken we nog enkele zaken. Nadat de dienst is overgedragen ga ik naar huis, mijn man zijn oogdruppels geven, medicijnen geven, kopje thee voor hem maken et cetera… en dan koken. Vandaag maak ik zilvervliesrijst, vis en wokgroenten. Ik ben gezond bezig vandaag!

Om acht uur. Nog even wat TV kijken, lezen en redelijk vroeg naar bed. Ik ben blij met mijn werk. Het is afwisselend werk en ik voel grote betrokkenheid met de doelgroep. Het is mijn taak om er te zíjn voor de jongeren. En die rol vervul ik graag. 1FlinQ jeugd is een initiatief met ongeveer 100 woonplaatsen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, ontstaan uit een samenwerking Vanboeijen en De Zijlen. De personele bezetting voor de locatie Helperwestsingel wordt verzorgd vanuit De Zijlen en Elker.