Pleegzorg
Soms zijn de problemen in een gezin zo groot geworden, dat een kind (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen. Het (tijdelijk) wonen in een pleeggezin is dan vaak het beste alternatief. Elker biedt in de provincie Groningen deze pleegzorg.
Wat is pleegzorg?
Elker biedt verschillende vormen van pleegzorg aan. Soms zijn pleegouders bekenden van het kind, dit kan familie zijn of andere belangrijke volwassenen voor het kind, of mensen die zich bij Elker hebben aangemeld als pleegouder. Elker biedt pleegzorg voor 7 dagen in de week, maar ook voor weekenden en/of vakantie.
Pleegzorg kan nodig zijn in een crisisperiode, kortdurend of langdurend. In een crisisperiode of bij kortdurende pleegzorg wordt er zorgvuldig onderzocht of het kind weer terug kan naar zijn eigen gezin. Als dit niet kan, kan het kind tot 21 jaar opgroeien in een pleeggezin. Het belang van het kind staat altijd voorop.
Pleegzorg biedt kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen een veilige en stabiele omgeving in een pleeggezin. Dit kan variëren van volledige opvang tot deeltijdopvang, afhankelijk van de behoeften van het kind en de situatie van het gezin.
Er zijn verschillende soorten pleegzorg:
Kortdurende pleegzorg: Het kind verblijft voor een korte periode, meestal tot een jaar, in een pleeggezin. Het doel is dat het kind daarna terugkeert naar het eigen gezin of een andere permanente oplossing vindt.
Langdurige pleegzorg: Wanneer terugkeer naar het eigen gezin niet mogelijk is, blijft het kind voor een langere periode, soms tot de volwassenheid, bij het pleeggezin wonen.
Deeltijdpleegzorg: Het kind wordt opgevangen voor bijvoorbeeld enkele dagen per week, weekenden of vakanties, ter ontlasting van de ouders of ter ondersteuning van het kind.
Netwerkpleegzorg: Het kind wordt opgevangen door familieleden, vrienden of bekenden, wat de overgang vaak makkelijker maakt en het contact met het eigen netwerk behoudt.
Het doel van pleegzorg
Het doel van pleegzorg is om kinderen en jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen een veilige en stabiele omgeving te bieden, zodat hun ontwikkeling wordt bevorderd en zij kunnen opgroeien in een zo natuurlijk mogelijke gezinssituatie.
Hoe werkt pleegzorg
Voordat een kind in een pleeggezin wordt geplaatst, doorloopt het pleeggezin een uitgebreide voorbereiding en screening om te beoordelen of zij geschikt zijn voor pleegzorg. Tijdens de plaatsing ontvangen pleegouders begeleiding van een pleegzorgbegeleider, die ondersteuning biedt bij opvoedingsvragen en praktische zaken.
Elker werkt samen met het Leger des Heils en de WSG onder de naam Pleegzorg Groningen.

Pleegvader en schoolpsycholoog: zo verschillend maar dezelfde missie
Jose Een gesprek met een pleegvaderDirect aanmelden of eerst advies?
Voor pleegzorg van Elker is een doorverwijzing nodig van de gemeente of de gecertificeerde instelling (bijvoorbeeld Jeugdbescherming Noord, Leger des Heils of de WSG). Elker pleegzorg werkt volgens de landelijke richtlijnen pleegzorg.
Ben je verwijzer en wil je direct aanmelden of eerst advies?
Een client aanmelden kan door het aanmeldingsformulier op de site in te vullen. Wil je eerst overleg of advies? Neem dan contact op met onze collega's van afdeling Aanmelding en Advies via email aanmelding@elker.nl of telefoon 050 523 94 94 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 12.30).
Ander hulpaanbod
Bekijk volledig aanbod- Gezinnen4 t/m 15 jaarOp locatieParent Management Training Oregon (PMTO)
- ScheidingTot 18 jaarOp locatieParallel Solo Ouderschap