Pleegouders gezocht

Veelgestelde vragen over pleegzorg

Kan iedereen pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden. Het maakt niet uit of je gehuwd, ongehuwd of alleenstaand bent, kinderen hebt of niet. Het belangrijkste is dat je stevig in je schoenen staat, het kind veiligheid en stabiliteit kunt bieden en dat je een eigen kamer beschikbaar hebt voor het pleegkind. Pleegkinderen zijn niet zomaar uit huis geplaatst. Daarom hebben ze extra aandacht en begeleiding nodig.
Geinteresseerd? Vraag een informatiepakket aan of bezoek één van de informatiebijeenkomsten.

Kan ik mij rechtstreeks aanmelden voor een informatiebijeenkomst?

Ja, dat kan. Elker Pleegzorg houdt regelmatig informatiebijeenkomsten voor mensen die interesse hebben in het pleegouderschap. Voor meer informatie en verhalen uit de praktijk van pleegzorg kun je je altijd vrijblijvend aanmelden. Dit kan via onderstaande link. \

Ben ik geschikt als pleegouder?

Voor je pleegouder kunt worden vindt er een uitgebreid onderzoek plaats naar je situatie en dat wat je een kind kunt bieden. Je moet in ieder geval ouder zijn dan 21 jaar en een kind een eigen slaapkamer kunnen bieden.

Ik ben alleenstaand zonder kinderen, kan ik pleegouder worden?

Als je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden en je voldoet aan de eisen die aan pleegouders worden gesteld, dan kunt je pleegouder worden. Of je alleenstaand met of zonder kinderen bent, speelt daarin geen rol. Het zelfde geldt voor je seksuele geaardheid.

Mijn partner en ik werken allebei en zijn dus niet vaak thuis. Kunnen wij pleegouders worden?

Of het mogelijk is werk en pleegzorg te combineren hangt af van de vorm van pleegzorg waarvoor je kiest. Bij weekend- en vakantiepleegzorg is het meestal geen probleem dat beide pleegouders werken. Bij schoolgaande kinderen is het mogelijk te werken tijdens schooltijden. In sommige gevallen is bij een langdurende plaatsing kinderopvang beperkt mogelijk. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die bij jullie situatie passen.


Ik heb het financieel niet breed, kan ik wel pleegouder worden?

De pleegvergoeding voorziet in de kosten die je maakt voor het pleegkind. Denk aan kosten voor eten en drinken, kleding, verzorging, sport, zakgeld, vakantie en kleine schoolspullen. Daarnaast kun je als pleegouder van Elker voor bijzondere kosten terecht bij Het Loket. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen staat een overzicht van fondsen en instanties waar je terecht kunt voor extra financiële ondersteuning.

De pleegvergoeding voorziet in de kosten die u maakt voor uw pleegkind. Denk aan kosten voor eten en drinken, kleding, verzorging, sport, zakgeld, vakantie en kleine schoolspullen. Daarnaast kunt u als pleegouder van Elker voor bijzondere kosten terecht bij Het Loket. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen staat een overzicht van fondsen en instanties waar u terecht kunt voor extra financiële ondersteuning.