Ik ben pleegouder

Pleegouderbuddy

Op startende pleegouders komt veel af. Ze hebben zich goed voorbereid, het voorbereidingsprogramma vanuit Elker gevolgd, maar de praktijk is altijd anders. Soms kan het helpen om steun te krijgen van een ervaren pleegouder.

Pleegouderbuddy worden?

Een eerste plaatsing ervaren veel pleegouders vaak als spannend en hectisch. Ook kennen ze nog geen netwerk van collega-pleegouders met wie ze hun ervaringen kunnen delen, die hen begrijpen en bij wie hun verhaal ‘veilig’ is. Beginnende pleegouders kunnen terecht bij de pleegzorgwerker maar ze vinden het juist prettig om contact met andere pleegouders te hebben, het liefst bij hen in de buurt. Een pleegouderbuddy kan die rol voor een periode van ongeveer 3 maanden vervullen. Wellicht is het iets voor jou om pleegouderbuddy te worden?

Dit ben jij

Als pleegouderbuddy sta je open voor de vragen van andere pleegouders. Vanuit je ervaring weet jij wat er bij het pleegouderschap komt kijken en waar je als pleegouder aan moet denken. Jij biedt een luisterend oor en bent in staat om mee te denken. Jij kunt de privacy waarborgen en grenzen bewaken en daarbij vind jij het leuk om samen te werken met andere pleegouders.

Een begeleider voor de buddy

Heeft een pleegouder specialistische vragen over bijvoorbeeld de behandeling van het pleegkind, dan verwijst de buddy de pleegouder door naar de pleegzorgbegeleider. Vang je als buddy signalen op van onveiligheid of heb je andere twijfels over de situatie in het pleeggezin? Dan kun je voor advies terugvallen op pleegouderbuddybegeleider van Elker.

Training

Jouw ervaring is het belangrijkste wat je nodig hebt om een goede pleegouderbuddy te zijn. Daarnaast volg je 4 trainingen bij Elker om je goed voor te bereiden. De trainingen vinden plaats in de ochtend en duren 2,5 uur. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Competenties, Gespreksvaardigheden, Grenzen, Veiligheid, Privacy, Afronding, Feedback, Evaluatie. Als je de training voor pleegouderbuddy hebt afgerond, krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Pascal Brondijk (coördinator pleegouderbuddy's) via pleegzorg@elker.nl of 050 851 4100.