Van vluchteling naar een nuchtere Stadjer

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Van vluchteling naar een nuchtere Stadjer

Geplaatst op: 18 december 2018

Karam (18) vluchtte als 15 jarige jongen samen met zijn vader vanuit Syrië. Na een lange, maar vooral zware reis kwamen zij uiteindelijk in Nederland terecht. Inmiddels loopt hij stage bij Elker – Het Poortje, dit was een grote wens van hem. Lees hieronder het verhaal van Karam.

In Nederland kwamen we in oktober 2015 in Ter Apel terecht. Hier konden we een verblijfvergunning aanvragen. Mijn moeder, broertje en twee zusjes waren in Syrië achtergebleven. Het was voor hen te gevaarlijk om de reis naar Nederland af te leggen.  

Het eerste jaar

Het eerste jaar in Nederland was zwaar. Ik was nog maar 15 jaar, ik had weinig vrienden en ik kende de taal niet. Acht maanden lang ging ik van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum. Uiteindelijk kwam ik dankzij kennissen terecht in Blauwestad, gemeente Oldambt in Groningen. Hier werd contact opgenomen met Nidos, Jeugdbeschermingsorganisatie voor vluchtelingen. Via Nidos kwam ik op 16 juni 2016 bij Viyuna terecht. Viyuna is onderdeel van Elker – Het Poortje dat alleenstaande minderjarige vluchtelingen opvangt. Daarnaast biedt Viyuna jeugdhulp en zorg vanuit de WMO aan de doelgroep met een vluchtelingenachtergrond.

Opvang Viyuna

Sindsdien gaat het goed met mij. Viyuna heeft mij geholpen met het ‘opstarten’ in Nederland. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, verschillende bijbaantjes gehad en ik ga weer naar school. Viyuna is als een tweede familie voor mij. Zij hebben mij geholpen in tijden dat ik het nodig had. Bij Viyuna heb ik geleerd dat ik veel meer kan dan ik in eerste instantie dacht. Eerst zaken zelf proberen te regelen voordat de medewerkers van Viyuna gaan helpen. Door deze aanpak heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen. Dat voelt goed.

Oppakken ‘normale’ leven

Doordat ik meer vertrouwen in mezelf kreeg, wilde ik zo snel mogelijk weer naar school. Ik kwam in een schakelklas te zitten voor internationale kinderen. De schakelklas heeft als doel dat leerlingen uiteindelijk volwaardig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Mede dankzij school kreeg ik de Nederlandse taal steeds meer onder de knie. Wat niet altijd makkelijk was. Met name de g-klank heb ik veel moeten oefenen.

De schakelklas heeft ervoor gezorgd dat ik vorig jaar september kon doorstromen naar het MBO om de opleiding ICT te volgen. Inmiddels zit ik in het tweede leerjaar en ik heb het naar mijn zin. Viyuna bracht mij in contact met het ICT-afdelingshoofd van Elker – Het Poortje. Na een leuk gesprek gaf hij mij het vertrouwen om stage te lopen op de afdeling ICT. Daar loop ik alweer sinds september rond. Een leuk team met allemaal mannen. Ik help met het beheren van verschillende systemen en ondersteun mijn collega’s waar nodig, bijvoorbeeld met het gereed maken van apparaten. En hoe leuk is het dat één van mijn doelen bereikt is? Ik heb vanaf het begin af aan tegen één van de begeleiders van Viyuna gezegd dat ik ooit haar collega zou worden. Door deze stage kan ik dit doel inmiddels afstrepen.

Hoe het nu gaat met mij

Ik woon nu alweer 3 jaar in Nederland. Afgelopen mei ben ik 18 jaar geworden. Samen met medewerkers van Viyuna hebben we gezocht naar een eigen appartement. Dat is gelukt. Ik woon nu op mezelf. Mijn familie woont inmiddels ook in Nederland. ’s Avonds en in het weekend ga ik regelmatig bij hen langs. Het is fijn om familie dichtbij te hebben, maar ook om veel vrienden te hebben. Ik heb zowel Nederlandse als Arabische vrienden gemaakt. Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind met verschillende mensen om te gaan en te helpen. Daarom heb ik besloten om na mijn MBO opleiding Social Work te gaan doen op het HBO. Ik wil ook mensen helpen die steun nodig hebben. Net als dat Viyuna mij destijds geholpen heeft. Pas dan is de cirkel voor mij echt rond.