Traumasensitief werken; zien en horen we wel alles?

Algemene vragen

050-5239500

Print pagina

Traumasensitief werken; zien en horen we wel alles?

Geplaatst op: 13 december 2018

Jaarlijks zijn er minimaal 119.000 kinderen slachtoffer van een vorm van kindermishandeling. Helaas blijft een groot deel onzichtbaar. Dit vraagt iets specifieks van ons als professionals. Het Traumateam van Elker nodigt medewerkers uit de provincie Groningen van het Centra voor Jeugd en Gezin, WIJ-Teams, Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming uit voor een informatiebijeenkomst op donderdag 31 januari 2019 over Traumasensitief werken. Traumasensitief werken geeft kinderen de kans om zich veilig te ontwikkelen. Dit is een gedeelde zorg en verantwoordelijkheid van ons als professionals.

Niet elke ingrijpende gebeurtenis is traumatisch. Terwijl sommige kinderen de nodige veerkracht hebben om te herstellen krijgen andere kinderen klachten die een indringende en doorlopende invloed heeft op hun geheel functioneren. Hun beeld over zichzelf en de wereld om hen heen is beschadigd en kan langdurige gevoelens van stress creëren. Van de opvoeder en omgeving vraagt dit iets specifieks om bij aan te sluiten. Wat kan een professional doen wanneer er een vermoeden van trauma is en het proces naar herstel hapert?

In deze informatiebijeenkomst voor professionals worden de signalen en complexiteit van trauma besproken en het motiveren en behandelen ervan. Aanvullend vindt er een uitwisseling plaats van verschillende vormen van individuele- en groepsbehandeling waarbij er niet alleen aandacht is voor het getraumatiseerde kind maar ook de opvoeder.

Om zoveel mogelijk professionals de mogelijkheid te geven om bij de informatiebijeenkomst aan te sluiten organiseert het traumateam van Elker donderdagmiddag 31 januari 2019 twee bijeenkomsten; van 13.15 uur tot 15.00 uur, inloop vanaf 13.00 uur en van 15.15 uur tot 17.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur. De informatiebijeenkomst vindt plaats bij onze locatie op Haydnlaan 6 (Pand A) te Groningen. 

Onder andere onderstaande sprekers komen aan bod;

  • Gryte Reining, Jannetta van Stralen en Anne Koning (GZ psycholoog en EMDR therapeut)
  • Anneke Wiggemans (speltherapeut) 
  • Carien Scheepstra (gezinsbehandelaar)
  • Natasja Bus (Cognitief Gedragstherapeutisch Medewerker & Trainer Zorgen voor getraumatiseerde kinderen)

GeÏnteresseerd in de informatiebijeenkomst over trauma? Meld je hieronder aan. 

Informatiebijeenkomst Traumasensitief werken