Nieuws

Eat & Meets voor jongeren

9 jun 2022

Elker organiseert Eat & Meet’s voor jongeren; samen koken, een leuk moment!

“Yes, vanavond macaroni, want P. is er niet!”

Niet voor elke jongere is het even gemakkelijk om op zichzelf te (gaan) wonen. Bijvoorbeeld omdat er moeilijkheden zijn met school, werk of financiën. Of omdat hij/zij het moeilijk vindt om goed voor zichzelf te zorgen of contacten aan te gaan. Of omdat ze veel hebben meegemaakt al in hun jonge leven. Elker biedt deze jongeren een veilige leefsituatie en begeleiding bij het zelfstandig wonen. Dit doen we in de stad Groningen en in de regio.

Onder andere in samenwerking met de gemeente Stadskanaal werkt Elker aan het bieden van begeleiding aan jongeren vanaf circa 18 jaar met een lichte hulpvraag. De begeleiding is gericht op het zelfstandig wonen en zelfstandig functioneren. De focus hierbij ligt o.a. op het persoonlijk functioneren van de jongere, de gezinssituatie, de school/werksituatie, herstellen of opbouw van een netwerk en het aanleren van andere praktische zelfstandigheidsvaardigheden.

Binnen het project is het voor jongeren mogelijk om te wonen met begeleiding. Hiervoor heeft Elker meerdere woningen, waar jongeren gezamenlijk kunnen wonen. In een van deze panden wordt iedere week het Eetproject (Eat and Meet) vormgegeven; samen koken en eten met de jongeren. “We plannen, budgetteren, doen boodschappen en koken met een of meerdere jongere(n). ’s middags wordt er in de groepsapp al druk overlegd over wat men wil eten. Een van jongeren is aan de beurt om te kiezen wat hij wil eten en maakt het boodschappenlijstje. De jongeren mogen 1 ding aangeven wat ze absoluut niet lusten. Hier houden de anderen dan rekening mee. We maken gezond eten en proberen recepten uit. Het is mooi om te zien dat de groep vaak compleet is en iedereen het zo gezellig vindt”, aldus één van de collega’s van de begeleiding.

Het samen koken biedt een goed moment om dingen te ‘leren’, maar er is ook zeker ruimte om gezellig te kletsen. In dit groepsgebeuren is er goed zicht op de sociale interacties onderling. Ook geeft het aanknopingspunten om verder aan te werken met een jongere. Daarnaast geeft het de jongeren ook structuur.

Inmiddels is de Eat en Meet uitgebreid naar 2x per week. Ook in de stad Groningen is er iedere week een Eat & Meet.