Nieuws

Stel, je wordt 18 jaar

31 jan 2023

Wat zou het fantastisch zijn als op je 18e verjaardag al je problemen en obstakels in het leven als sneeuw voor de zon verdwijnen! Een schone lei, een frisse start.

We weten natuurlijk al lang met elkaar dat dit niet gebeurt. Niet bij kinderen die veilig thuis opgroeien en ook niet bij kinderen die jeugdhulp nodig hebben of niet thuis kunnen wonen. Maar we hebben onze maatschappij nu zo wel ingericht: als je 18 wordt vervalt jouw jeugdhulpvraag en verandert deze in een volwassenhulpvraag.

Met alle gevolgen voor jou van dien. Want die jeugdhulp die heb jij niet voor niets nodig. Je loopt tegen zaken aan in het leven die je niet in je eentje opgelost krijgt. En waar je ook nog lang niet klaar voor bent.
Soms ontbreekt het je bijvoorbeeld aan een natuurlijk steunend netwerk, zoals ouders of andere familie, die je zouden kunnen helpen met dit soort grote vragen. Of is jouw behandelmethode niet meer beschikbaar omdat deze alleen ingekocht is voor jeugdhulp en dat is dus niet meer op jou van toepassing. Je moet veranderen van hulpverlener, terwijl je misschien wel op de juiste plek zat met jouw vragen. Er zijn ook nog langere wachtlijsten in de volwassen hulpverlening en waar moet je dan naartoe?
Vragen en problemen die stress opleveren voor jou, onzekerheid creëren.

Ook voor ons als hulpverleners is het onbegrijpelijk ingewikkeld: zijn we het eens over de hulpvraag en kunnen we goed beargumenteren waarom het anders moet, dan is het een oerwoud aan regels, wetten en financieringsstromen dat voor ons opdoemt. Kostbaar en enorm tijdrovend, voor gemeenten én zorgaanbieders.

Maar het meest voor jou. Want het is kostbare tijd, jouw leven. Daarom steunen wij de actie van Het Vergeten Kind die mooi aansluit op zoveel landelijke en lokale oproepen die wij samen met jongeren en andere hulpaanbieders deden. Want je bent pas ‘klaar’ als het op het gebied van de “Big Five” goed geregeld is: support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn. En dát kunnen we niet alleen en ook lang niet altijd voor jouw 18e.

Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn. Teken de petitie van Het Vergeten Kind: https://www.hetvergetenkind.nl/18endan