Hulpaanbod

VIPP-SD

1 - 5 jr

Ambulant

De opvoeding van jonge kinderen kan soms pittig zijn. Zeker wanneer een ouder te maken krijgt met lastig gedrag. Hoe kun je op een positieve manier omgaan met ongehoorzaamheid, driftbuien of agressief gedrag? En hoe wordt een ouder zelfverzekerder in de opvoeding? Elker kan helpen met het Traject VIPP-SD.

Wat is VIPP-SD?

VIPP-SD is een traject om gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen of te verminderen. Het traject geeft daarnaast meer inzicht in het gedrag van het kind en hoe ouders hier in de opvoeding mee om kunnen gaan. Het traject vindt bij het gezin thuis plaats. Video-opnames spelen hierbij een belangrijke rol. We nemen verschillende situaties met een camera op. Bijvoorbeeld wanneer het kind alleen speelt, een opdracht uitvoert of tijdens het voorlezen. Aan de hand van de beelden kijken we naar wat er gebeurt tussen ouder en kind. Deze situaties bespreken we met ouders en we geven tips en adviezen.

Veel voorkomende problemen

  • Gedragsproblemen van kinderen
  • Agressief gedrag
  • Driftbuien
  • Ongehoorzaamheid

Hoe werkt VIPP-SD?

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact met de ouders op. We maken alvast een eerste afspraak en geven meer informatie over het traject.

Werkwijze

  1. We maken kennis met ouders en kind en brengen in kaart welke problemen zij ervaren in de opvoeding.   

  2. Het gezin krijgt zes of zeven keer een huisbezoek van Elker. Tijdens een bezoek filmen we verschillende situaties. De hulpverlener van Elker bekijkt samen met de ouders de beelden. Wat gebeurt er, wat gaat er goed en hoe kunnen de ouders situaties anders aanpakken?

  3. In een eindgesprek bespreken we met elkaar wat heeft gewerkt en hoe ouders zelfstandig verder kunnen.

Aanmelden

Voor dit traject is een verwijzing nodig van het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of een professional van Centrum Jeugd en Gezin.

Ga naar het volledige aanbod