Hulpaanbod

18Plus

17 - 25 jr

Op locatie

Vanaf je 18e verjaardag ben je ineens wettelijk volwassen en moet je alles zelf regelen. Een jongere maakt dan bijvoorbeeld keuzes over school en werk en is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiën en zoekt wellicht een eigen plek om te wonen. Soms lukt het nog niet om zelfstandig te kunnen wonen. Of zijn er nog zaken waar je hulp bij nodig hebt. Bij Elker kan je begeleid wonen. Wij helpen je met wonen, met financiën, met je netwerk en met het opstellen van doelen en het maken van een plan op maat.

Wat doen we?

We begeleiden jongvolwassenen vanaf circa 18 jaar die psychosociale, psychische of psychiatrische problemen hebben (gehad), maar daar nu redelijk tot goed mee om kunnen gaan. Ook kunnen we ondersteunen bij problemen met bijvoorbeeld verslaving, sociaal netwerk, school of werk. Samen met de jongere kijken we hoe we hem of haar het beste kunnen begeleiden. De één vindt het bijvoorbeeld fijn dat er 1 a 2 keer in de week iemand langskomt om mee te kijken met  bankzaken of met het plannen van de week. Een ander heeft meer behoefte aan het aanbrengen van meer structuur in zijn/haar leven. Ook gaat het met sommige jongeren nog niet zo goed en is er meer nodig dan alleen begeleiden. Dan kijken we gezamenlijk naar wat er nodig is voor de jongere. Altijd werken we toe naar zelfstandigheid.

Voor wie zijn we er?

  • Om ervoor te zorgen dat deze overgang naar volwassenheid goed verloopt kan een jongere al op 17 jarige leeftijd bij ons terecht. 
  • Als een jongere op zichzelf wil wonen of al woont, dan begeleiden we daar waar nodig, zodat hij/zij uiteindelijk volledig zelfstandig kan wonen.
  • Misschien heeft een jongere al eens eerder geprobeerd om zelfstandig te wonen, maar lukte dit niet. Wanneer hij/zij opnieuw de stap wilt zetten naar zelfstandigheid, dan begeleiden wij daarbij.
  • Ook kan het zijn dat je al binnen een zorgorganisatie woont en vanuit daar toe bent aan meer zelfstandigheid. Ook dan kan je bij ons terecht.

Wij hebben een breed aanbod aan begeleidingsmogelijkheden, altijd op maat gemaakt. We gaan uit van de eigen kracht van de jongere en kijken naar wat hij/zij wel kan.

Woonprojecten

In de gehele provincie Groningen bieden we naast Begeleid Wonen ook mogelijkheden om te wonen binnen een van de woonprojecten. Deze hebben we in zowel Eemsdelta als Stadskanaal.

Deze projecten worden al meerdere jaren vormgegeven voor jongeren met een lichte/middelzware hulpvraag waarbij wij helpen met het voeren van bijvoorbeeld eigen huishouden, het volhouden van school of werk, financiële vaardigheden of het ontwikkelen van een netwerk. De jongeren moeten in staat zijn huur te betalen. Je woont in een pand van Elker of in een eigen woning. Er vindt vooraf een intakegesprek plaats om te beoordelen of dit een passende vorm van ondersteuning kan zijn. Het doel is kortdurend verblijf met als doel het laten participeren in de samenleving.

Contact

Neem voor vragen over 18Plus contact op met het team Aanmelding en Advies van Elker via 050-523 94 94 of aanmelding@elker.nl.

Ander hulpaanbod

Ga naar het volledige aanbod