Hulpaanbod

18Plus

17 - 25 jr

Op locatie

Vanaf je 18e verjaardag ben je ineens wettelijk volwassen en moet je alles zelf regelen. Een jongere maakt dan bijvoorbeeld keuzes over school en werk en is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiën en zoekt wellicht een eigen plek om te wonen. Als een jongere het prettig vindt om daarin begeleiding te krijgen, dan zet 18Plus een extra stap voor hem of haar.

Wat doen we?

Bij 18Plus begeleiden we jongvolwassenen die psychosociale, psychische of psychiatrische problemen hebben (gehad), maar daar nu redelijk tot goed mee om kunnen gaan. 18Plus kan ook ingezet worden bij problemen met bijvoorbeeld huisvesting, verslaving, dagindeling of werk. Samen met de jongere kijken we hoe we hem/haar het beste kunnen begeleiden. Zo weet de jongere zeker dat hij/zij de begeleiding krijgt die écht helpt en die hij/zij prettig vindt.

De één vindt het bijvoorbeeld fijn dat er één keer in de week iemand langskomt om even mee te kijken met bankzaken of met het plannen van de week. Een ander heeft behoefte aan het aanbrengen van wat meer structuur in zijn/haar leven? Samen werken we aan zelfstandigheid.

  • Jongeren met een psychiatrische stoornis
  • Ondersteuning na afgesloten behandeling
  • Problemen met zelfstandig wonen

Voor wie zijn we er?

Om ervoor te zorgen dat deze overgang naar volwassenheid goed verloopt kan een jongere al op 17 jarige leeftijd bij ons terecht. 

  • Als een jongere sinds kort op zichzelf woont begeleiden we hem/haar waar nodig, zodat hij/zij uiteindelijk volledig zelfstandig kan wonen.
  • Ook als iemand al langer op zichzelf woont kan het zijn dat vanaf de 18e verjaardag ineens begeleiding wegvalt, terwijl daar nog wel behoefte aan is. Ook dan staat 18Plus voor de jongere klaar.
  • Misschien heeft een jongere al eens eerder geprobeerd om zelfstandig te wonen, maar lukte dit niet. Wanneer hij/zij opnieuw de stap wilt zetten naar zelfstandigheid, dan begeleiden wij daarbij.

Wij hebben een breed aanbod aan begeleidingsmogelijkheden, maar wel altijd op maat gemaakt. We gaan uit van de eigen kracht van de jongere en kijken naar wat hij/zij wel kan.

Wat doen we nog meer?

Naast individuele begeleiding hebben wij ook allerlei projecten waar een jongere aan kan deelnemen.

  • Iedere week organiseert Elker op dinsdag een ‘Eat en Meet’ aan de Javalaan in Groningen. Hier kunnen jongeren terecht om een hap mee te eten, maar ook vanaf drie uur ’s middags meehelpen met boodschappen halen, koken, afruimen en afwassen. Help je mee, dan eet je gratis. Anders betaal je slechts €3,-. Bij ‘Eat en Meet’ ontmoet je nieuwe mensen en doe je extra kennis op die je zelf in je keuken kunt gebruiken.
  • Jongeren kunnen ook helpen bij het Moeder-kind project. Dit is een ruimte waar goederen worden verzameld voor ouders die zelf iets minder te besteden hebben. Helpen kan iedere woensdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur.

Woonbewijs

Het woonbewijs is een checklist aan vaardigheden die je zou moeten kunnen beheersen wil je helemaal zelfstandig wonen. De checklist geeft ook handvatten voor doelen. Als een jongere de vaardigheden op de checklist heeft behaald dan ontvang hij/zij een woonbewijs. Het woonbewijs zegt dat je alle vaardigheden bezit om zelfstandig te kunnen gaan wonen. Het woonbewijs is tot stand gekomen met een aantal grote woningcorporaties. 

Download Woonbewijs met kinderen.pdf

Download Woonbewijs zonder kinderen.pdf

WAD

In de gemeente Appingedam of Delfzijl is WAD er voor jongeren. WAD staat voor ‘Wonen Appingedam Delfzijl’. Een jongere gaat samen met begeleiding vanuit WAD op zoek naar een passende woning en krijgt vervolgens hulp hoe hij/zij deze moet onderhouden, hulp bij omgaan met geld, het invullen van vrije tijd enzovoorts. Samen met de jongere maken we afspraken over waar hij/zij na zes maanden wil staan (mail voor contact naar aanmelding@elker.nl). Het project is ook voor jongeren uit Loppersum.

Stadskanaal

18Plus is ook mogelijk in Stadskanaal. We werken daar samen met Welstad. Neem voor informatie contact op met aanmelding@elker.nl en geef aan dat het gaat om woonbegeleiding in Stadskanaal.

Contact

Neem voor vragen over 18Plus contact op met het team Aanmelding en Advies van Elker via 050-523 94 94

Ander hulpaanbod

Ga naar het volledige aanbod