Print pagina

Hulp voor (pleeg)ouders bij de opvoeding van getraumatiseerde kinderen

Geweld, misbruik of een uithuisplaatsing: een traumatische ervaring heeft vaak grote impact op het leven van je (pleeg)kind. Dit vraagt om extra aandacht in de opvoeding. Want hoe kun je als (pleeg)ouder omgaan met de emoties en het gedrag van je kind? Elker biedt je een training die jou voorbereidt op – en helpt bij – de opvoeding van getraumatiseerde kinderen.

Wat is de training zorgen voor getraumatiseerde kinderen?

Tijdens deze groepstraining doe je kennis en vaardigheden op die je helpen bij de opvoeding van je getraumatiseerde (pleeg)kind. Dit doen we aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Dankzij de training verbetert de communicatie met je kind. Ook leer je hoe je minder stress kunt hebben van het opvoeden van een getraumatiseerd kind. Je bent hierdoor beter voorbereid om je kind te helpen omgaan met de gevolgen van een trauma.

Voor wie is deze training?

Deze training is er voor ouders, opvoeders en begeleiders van (pleeg)kinderen die getraumatiseerd zijn door bijvoorbeeld geweld, misbruik of een uithuisplaatsing.

Hoe werkt de training?

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact met jou op. We maken alvast een eerste afspraak en geven je meer informatie over de training.

De training - Aan de groepstraining nemen maximaal twaalf (pleeg)ouders deel. Je krijgt de training van twee trainers die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kinderen met een (complex) trauma. Als ouders krijg je niet alleen uitleg over trauma’s, je gaat ook aan de slag met praktijkvoorbeelden en oefeningen. De training bestaat uit acht bijeenkomsten.

"Dankzij de training snap ik waarom ons pleegkind soms zo heftig reageert op bepaalde situaties. Hierdoor ben ik beter in staat om ons kind hierbij te helpen."

Pleegouder

Ooit gedacht aan het pleegouderschap?

Pleegzorg

Aanmelden

Om voor deze training in aanmerking te komen, is een doorverwijzing nodig van het Centrum voor Jeugd en Gezin, het lokale wijkteam, huisarts of Jeugdbescherming Noord.

Meer informatie over de training zorgen voor getraumatiseerde kinderen? Neem contact op met het Team Aanmelding & Advies van Elker.

Feit: Leony Coppens specialiseerde zich in de diagnostiek en behandeling van vroegkinderlijke traumatisering en ontwikkelde de training.