Print pagina

Meer inzicht in je kind, zelfverzekerder in de opvoeding

De opvoeding van jonge kinderen kan soms pittig zijn. Zeker wanneer je als ouder te maken krijgt met lastig gedrag. Hoe kun je op een positieve manier omgaan met ongehoorzaamheid, driftbuien of agressief gedrag? En hoe word je als ouder zelfverzekerder in de opvoeding? Elker kan helpen met het Traject VIPP-SD.

Wat is VIPP-SD?

VIPP-SD is een traject om gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen of te verminderen. Het traject geeft je daarnaast meer inzicht in het gedrag van je kind en hoe je hier in je opvoeding mee om kunt gaan. Het traject vindt bij je thuis plaats. Video-opnames spelen hierbij een belangrijke rol. We nemen verschillende situaties met een camera op. Bijvoorbeeld wanneer je kind alleen speelt, een opdracht uitvoert of wanneer jij je kind voorleest. Aan de hand van de beelden kijken we naar wat er gebeurt tussen jou en je kind. Deze situaties bespreken we met jou en we geven je tips en adviezen.

Wanneer VIPP-SD?

We zetten dit traject in wanneer je als ouder zorgen maakt over het gedrag en de ontwikkeling van je kind (1 tot 5 jaar). Denk aan ongehoorzaamheid, driftbuien of agressief gedrag.

Hoe werkt VIPP-SD?

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact met jou op. We maken alvast een eerste afspraak en geven meer informatie over het traject.

 

Stap 1: We maken kennis met jou en je kind en brengen in kaart welke problemen je ervaart in de opvoeding.   

Stap 2: Jullie krijgen zes of zeven keer een huisbezoek van Elker. Tijdens een bezoek filmen we verschillende situaties. Samen met de hulpverlener van Elker bekijk je de beelden. Wat gebeurt er, wat gaat er goed en hoe kun je situaties anders aanpakken?

Stap 3: In een eindgesprek bespreken we met elkaar wat heeft gewerkt en hoe je als ouder zelfstandig verder kunt.

"We voelen ons als ouders dankzij VIPP-SD sterker; we hebben meer zelfvertrouwen en zijn zelfverzekerder geworden in de opvoeding van onze kinderen."

Ouder

Hij heeft geleerd met zijwieltjes te fietsen!

MKD

VIPP-SD is gebaseerd op de gehechtstheorie van Bowlby en Ainsworth.

Aanmelden

Je kunt een verwijzing krijgen voor dit traject van het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of een professional van Centrum Jeugd en Gezin.

Meer informatie over VIPP-SD? Neem contact op met het Team Aanmelding & Advies van Elker.