Print pagina

Spelenderwijs elkaar beter leren kennen en vertrouwen

Is je kind vaak onrustig of boos? Of heb je vaak het gevoel dat je niet tot je kind doordringt? Maak jij je zorgen over het gedrag en de ontwikkeling van je kind? Elker kan je dan helpen. Bijvoorbeeld met Psychomotorische Therapie. Een vorm van therapie voor ouders en kinderen waarbij beweging en spel centraal staan.

Wat is Psychomotorische Therapie?

Beweging en lichamelijk contact zijn belangrijk in de ontwikkeling van je kind. Samen spelen en bewegen vormen daarom de basis van deze therapie. De therapie bestaat uit sessies waarin je samen met je kind bewegingsspellen doet. Dit kan bij jou thuis of bij Elker. Van deze sessies maken we video-opnames. Deze gebruiken we om samen te bespreken. Het doel van de therapie is dat de band tussen jou en je kind wordt hersteld. Je kind en jij leren elkaar spelenderwijs beter kennen en vertrouwen.

Wanneer Psychomotorische Therapie?

PMT is een behandeling voor jonge kinderen en hun ouders. We zetten de therapie in wanneer er zorgen zijn over het gedrag of de ontwikkeling van je kind. En wanneer je als ouder niet meer weet hoe je met het gedrag van je kind om kunt gaan.

Hoe werkt Psychomotorische Therapie?

Binnen vijf dagen na de aanmelding neemt Elker contact met jou op.

Stap 1: We maken kennis met jou en je kind. We brengen in kaart wat jullie situatie is en waarmee jullie problemen hebben. In de oefenzaal doen we twee sessies met bewegingsspellen. Deze sessies nemen we op met een videocamera. De opnames bespreken we met jou als ouder. Op basis hiervan kijken we hoe we de therapie vorm geven.

Stap 2: We doen zes tot tien bewegingsspelsessies. Deze duren 45 minuten. Na afloop van een sessie hebben we een gesprek met jou als ouder. Hierin bespreken we ook de filmopnames. Deze sessies kunnen bij ons in de oefenzaal plaatsvinden, maar ook bij je thuis.

Stap 3: We doen nog twee sessies. Daarna volgt een eindgesprek. Hierin bespreken we wat heeft gewerkt, hoe we verder gaan en wat je kind daarbij nodig heeft. 

"Ik vond het best eng om met mijn kind in een gymzaal te spelen, samen met de therapeut. En dan stond er soms ook nog een videocamera aan. Maar ik merkte dat het steeds beter ging tussen mijn dochtertje en mij. Ik heb er veel van geleerd."

Moeder van een 3 jarige peuter

Jij bent lief maar ik hoef geen kusje

Pleegzorg

Aanmelden

Om voor deze therapie in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van het lokale wijkteam, de huisarts, medisch specialist of een professional van Centrum Jeugd en Gezin.

Meer informatie over Psychomotorische Therapie? Neem contact op met het Team Aanmelding & Advies van Elker.